Top 5 protuupalnih namirnica koje djeluju poput pomlađujuće kreme

by | 3 lipnja, 2024
hrana za kožu

Donosimo popis protuupalnih namirnica koje biste trebali svakodnevno staviti na svoj tanjur želite li što duže imati lijepu, mladoliku i zdravu kožu.

Kad je riječ o postizanju istinski blistave i zdrave kože, odabir prave hrane igra vitalnu ulogu. Kao što kaže popularna izreka: “Ono ste ono što jedete”, a prema tome, vaša koža odražava ono čime je hranite. Prihvaćanje protuupalne dijete može biti odlična polazišna točka za postizanje blistave i mladolike kože, ali i općeg poboljšanja zdravlja. Zainteresirani? Nastavite čitati.

Top 5 protuupalnih namirnica za zdravlje kože

Uključivanje ovih namirnica u vašu redovitu prehranu može pomoći u održavanju zdrave, sjajne kože dok se borite protiv upala koje mogu dovesti do raznih dermatoloških problema.

1# Masna riba

Masna riba, poput lososa, skuše i sardine obiluju omega-3 masnim kiselinama koje su neophodne za održavanje zdravlja kože. Pomažu smanjiti upalu, održavaju kožu vlažnom i mogu zaštititi od oštećenja uzrokovanih suncem. Među njima se posebno ističe losos jer sadrži astaksantin, antioksidans koji može poboljšati elastičnost i hidraciju kože. Osim toga, sva je riba i izvor proteina čija je zadaća obnova kože.

2# Avokado

Ovaj egzotični plod orašastog okusa također je bogat zdravim mononezasićenim masnoćama koje pomažu u održavanju razine vlage i održavaju kožu gipkom. Izvor je i vitamina C, koji je ključan za proizvodnju kolagena, te vitamina E koji također štiti kožu od oksidativnog oštećenja. Među njegovim nutrijentima se ističu i karotenoidi, biljni spojevi koji štite kožu od UV oštećenja i poboljšavaju teksturu kože.

Pročitajte: Vratite licu konture zahvaljujući samo jednoj vježbi za vilicu

hrana za kožu

3# Bobičasto voće

Sezona je borovnica, jagoda, malina. Jedite ih u izobilju jer su riznica blagotvornih antioksidansa, poput antocijana koji štiti kožu od oštećenja slobodnih radikala i vitamina C za kojeg je poznato da potiče proizvodnju kolagena i poboljšava cjelokupno zdravlje kože. Ujedno, djeluju protuupalno, mogu smanjiti crvenilo i upalu te iznutra “očistiti“ ten.

4# Zeleno lisnato povrće

Namirnice poput blitve, špinata i kelja odličan su izvor vitamina A, C i E. Vitamin A potiče obnovu stanica, vitamin C pomaže u proizvodnji kolagena, a vitamin E štiti od oksidativnog oštećenja. Tu je i obilje željeza, mineralna neophodno za oksigenaciju stanica kože, te ostalih antioksidansa koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju upalu.

5# Orašidi i sjemenke

Orasi, bademi, chia sjemenke, lanene sjemenke i slične zdrave grickalice obiluju omega-3 masnim kiselinama koje pomažu smanjiti upalu i održavaju kožu vlažnom. Većina, a posebno bademi, se mogu pohvaliti visokim udjelom vitamin E koji štiti kožu od oksidativnog oštećenja i potiče oporavak kože.

Pročitajte: Holistička ljepota: 10 načina kako stimulirati proizvodnju kolagena

Foto: shyrokova, iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Kaboompics