Može li tamponima isteći rok trajanja?

by | 26 travnja, 2022
tampon rok trajanja

Osim uložaka i menstrualne čašice, i tamponi su mnogim ženama odabir za one dane u mjesecu. Kad govorimo o ekološki prihvatljivim opcijama, tada se definitivno odlučite na korištenje menstrualne čašice koju su objeručke prigrlile brojne žene i za koju se nižu samo pohvale kad se jednom naučite kako je pravilno koristiti.

Ipak, kad je riječ o tamponima, stručnjaci su progovorili o jednoj važnoj stvari. Može li njima isteći rok trajanja?

Alexis May Tran Kimble, D.O. ginekologinja iz Los Angelesa govori o tome kad treba zamijeniti kutiju tampona novom, to jest osvježiti zalihu. Zapravo, nije točno jasno imaju li oni rok trajanja i mogu li se “pokvariti”. Tamponi su propisani kao medicinski uređaji od strane Američke uprave za hranu i lijekove, ali za razliku od vaše omiljene proteinske pločice ili ibuprofena koji uzimate za ublažavanje glavobolje, menstrualni proizvodi ne moraju imati datum isteka naveden na pakiranju, kako kaže dr. Kimble. Tampon će ostati u svom vrhunskom stanju tri do pet godina nakon što su napravljeni, ali ipak valja razmisliti o novoj kutiji. Ako je originalno pakiranje otvoreno, pripazite na to da nije izloženo vlazi ili zraku, što može izravno utjecati na kvalitetu tampona.

Pročitajte: Koliko je sigurno spavanje s tamponom?

Rok i trajanje tampona

Isto tako, ne postoje neki standardi koji će navesti točne informacije o datumima – kad je nešto proizvedeno i do kada treba potrošiti. Po tome gledano, tamponi tehnički “ne mogu” isteći, ali imaju određeno vrijeme u kojem bi se proizvod morao potrošiti i zadovoljiti standarde kvalitete, a to određuje proizvođač. To ne znači da se tamponi moraju baciti čim istekne rok trajanja, već možda neće djelovati tako dobro nakon tog razdoblja, prema informacijama objavljenima na web-stranici P&G-a.

Pročitajte: #tabuteme: Seks nakon porođaja – sve što ste željele znati

Stručnjakinja ističe da otvoreni omot tampona može omogućiti štetnim bakterijama da potencijalno kontaminiraju sâm tampon. Sve se to može apsorbirati kroz sluznicu rodnice, a sama bakterija može dovesti do iritacije ili druge vrste infekcije.

Cleveland Clinic navodi da strana bakterija može razviti sindrom toksičnog šoka (TSS), što predstavlja najveći zdravstveni rizik. Ne postoje čvrsti dokazi koji bi mogli povezati korištenje starog tampona i TSS-a ili drugih zdravstvenih stanja, ali potencijalno postoje mogućnosti.

Pročitajte: Novi wellness trend kombinira menstruaciju i svjesnost, a evo kako funkcionira

Čuvanje i skladištenje tampona

Dr. Kimble za shape.com ističe da je bitno tampone čuvati na hladnom i suhom mjestu jer će to spriječiti apsorpciju vlage koja može dovesti do razmnožavanja bakterija. Također, nemojte kupovati tampone u velikim zalihama, već na mjesečnoj bazi. A ako niste sigurni koliko dugo su stajali u vašoj kupaonici, radije ih bacite – nemojte riskirati svoje zdravlje.

Pročitajte: Podržite smanjenje poreza na menstrualne potrepštine i potpišite peticiju

Foto: Pexels