Kako sam otkrila menstrualnu čašicu i zašto se više nikad neću vratiti na uloške

by | 26 travnja, 2020

Nina Baljak je kolumnistica i blogerica velikog srca i širokog vokabulara kod koje ne postoje tabu teme. Ona piše i pisanje je pokreće, a nerijetko će progovoriti o onome o čemu mnogi još šute – depresijama, online zlostavljanjima, problemima u muško-ženskim odnosima, diskriminaciji, omalovažavanju, ali i ženskim problemima. Jedna od potonjih ženskih tema je i menstruacija, odnosno menstrualna čašica o kojoj slušamo već neke vrijeme, no mnoge se od nas još uvijek nisu usudile isprobati je. Kako bi nam razbila potencijalne predrasude i odgovorila na pitanja koja imamo vezano za menstrualnu čašicu, Nina je s nama podijelila svoju priču i iskustvo.

Moja priča s čašicom počela je u listopadu prošle godine. Nisam tada prvi puta čula za nju, nije me druga žena uvjerila da je to super stvar i da je jednostavno moram probati, nego me na to natjerala menstruacija i činjenica da od uložaka šest dana u mjesecu dolje ne mogu doći do zraka. Svrbež, iritacija, neugodni mirisi menstrualne krvi koja se nakuplja na komadu vate i nemogućnost korištenja tampona – doveli su me do ludila. Rekla sam suprugu da moram odmah do drogerije i doma sam se vratila s čašicom koju sam uzela na slijepo. I dalje mi se gadila pomisao da u sebe moram ubaciti to čudo napravljeno od medicinskog silikona i kasnije ga izvaditi s dodatkom menstrualne krvi od koje mi nije dobro. No više nije bilo vraćanja na staro. Nije mi padalo na pamet baciti 200 kuna u vjetar pa sam uzela lončić i prokuhala to ružičasto čudo. Dok se moja čašica kuhala u lončiću u kojem inače kuham vodu za čaj, čitala sam upute i psihički se pripremala za umetanje ne znajući što me zapravo čeka. Sebe bih okarakterizirala kao mirnu osobu koja se ne upušta u svađe i prepirke s drugima. No ta mirna osoba postane najveći manijak na svijetu kada duže od minute pokušava naciljati konac u iglu, kad ne može izvući jednaku liniju tušem na oba oka ili kad shvati da je nesposobna staviti čašicu bez da joj menstrualna krv ne procuri na gaćice.

View this post on Instagram

Šuti – tako ne govore žene. Budi tiše – nitko ne želi slušati tužne priče. Šuti – nitko ne voli glasne djevojke, napadna si. Šuti – nemoj govoriti o svojoj privatnosti, ljudi te ismijavaju. Šuti – o takvim se stvarima ne priča na internetu, sramotiš se. Šuti – ne moraju svi znati da nisi dobro , sažalijevat će te. Šuti – ne moraju svi vidjeti da si sretna, naporna si ljudima. Šuti – nikome se ne da slušati o tvojoj prošlosti. Šuti – nikoga ne zanima tvoje mišljenje. Tišina je predivna stvar. Pauza između glasnog smijanja. Tihi trenutak vječnosti prije prvog poljupca. Mir koji donose rana jutra. Tišina je stvarno prekrasna. Ne dopusti da ti je drugi diktira. // #creative20 #silence

A post shared by ninaBljak (@ninabljak) on

Dok sam urlala po kupaonici i plašila supruga Borisa, koji me čuo u susjednoj sobi, pitala sam se kako to uspijeva mojim prijateljicama i svim onim ženama koje o čašici govore kao o najboljoj stvari ikada izumljenoj. Je li s mojim tijelom sve u redu ili sam fulala čašicu zbog toga što sam je kupila naslijepo? Nisam znala odgovoriti na ta pitanja, no nije mi padalo na pamet da odustanem. Iz trećeg je pokušaja čašica “sjela” tamo gdje treba, a ja sam se odlučila počastiti pivom u najdražoj birtiji. Bila sam oduševljena što mogu sjediti za šankom i ne osjećati apsolutno ništa u sebi te što ne moram gledati u menstrualnu krv kada odem na WC. Čašicu u sebi možeš držati i do 12 sati i to je čini savršenom za plivanje, izlaske, izlete i sve druge događaje čiji ugođaj redovno uništava mijenjanje tampona ili uloška. No ako želite apsolutnu iskrenost, čašica me puno puta dovela do ludila. Zašto? Zato što će nekim ženama umetanje uspjeti iz prvog pokušaja, a svaki sljedeći za njih neće biti muka. No nekim će ženama, među koje spadam i ja, čašica trenirati živce jer će jedno umetanje teći glatko, a već sljedeće navest će ih da se zapitaju zašto ne spadaju u prvu skupinu i je li to zato što nešto nije u redu s njima. Postoji i treća skupina, a u nju spadaju žene koje nikad nisu uspjele čašicu umetnuti na ispravan način i njihove čašice sad skupljaju prašinu. Iako ne postoji jedinstvena metoda za umetanje ili čarobna formula koja će riješiti sve probleme, postoji nekoliko trikova, ali i pogrešaka koje sam činila ja, a koje vi možete izbjeći ako me poslušate.

Pogreške i trikovi

Prva pogreška bili su dugi nokti, koji su mi toliko smetali pri umetanju da sam završila s ozljedama. No s obzirom na to kako su moji nokti rijetko kada dugački te da s takvim noktima ne bih znala ni oprati suđe, postoji mogućnost da ženama koje su na duge nokte navikle oni neće biti problem. No ja ih ne bih preporučila. Druga pogreška, koja ujedno spada i u trik, zove se “nemoj nasuho” ili “sveti lubrikant”, koji će pomoći da čašica klizne unutra bez ikakvog naprezanja. On, naravno, mora biti na bazi vode, nemojte koristiti kreme koje nisu predviđene za mazanje intimnih dijelova.

Istražite sve načine na koje se čašica može saviti prije nego što je stavite u sebe. Ženama koje su imale problem s umetanjem najviše su pomogle “punch down” metoda (“punch down fold”) i metoda 7 (7 fold). Kad vadite čašicu, koja je sad već puna krvi, prvih nekoliko puta to radite u kadi. Prilikom vađenja čašice može se dogoditi da vam krv pobjegne na ručnik ili tepih (ne pitajte kako to znam). Vađenje čašice nekim je ženama veći problem od umetanja, no ako opustite mišiće i stisnete čašicu za vrh, ne biste trebale imati problema. Kad kažem vrh, mislim na kraj čašice, a ne na nastavak koji viri s čašice. Čašicu nikako nemojte gurati preduboko jer bi vam se moglo dogoditi da se okrene u vama ili da ode predaleko (ne pitajte kako to znam).

Posljednji i najveći savjet koji bih vam dala je taj da čašicu ne kupujete naslijepo, nego nakon što riješite test za čašicu, te se nemojte sramiti prstima ispipati svoju unutrašnjost. Samo tako ćete se upoznati sa svojim tijelom i znati što vam odgovara, a što ne. I za kraj, nemojte odustati, čašica stvarno mijenja život žene i vrijedi svih živaca koje na nju potrošite. Ja sam je u potpunosti shvatila tek nakon pete menstruacije i moram priznati da mi je sad neugodno zato što mi se gadilo nešto što je prirodno i što je sastavni dio žene. Ako je dobro umetnete, nećete je osjetiti, nećete je morati mijenjati usred izlaska i nećete se brinuti hoće li vam izviriti iz badića. Sretno.

Foto: Pexels, Instagram