Što znači san za vaš imunološki sustav?

by | 30 travnja, 2021
san, imunitet, zdravlje

Kad smo bolesni, potrebna nam je veća količina sna nego inače. Liječnici preporučuju odmor za vrijeme bolesti jer je to vrijeme kada se tijelo najviše mora obraniti od napadača poput virusa i bakterija.

Studija objavljena u Journal of Experimental Medicine pokazala je da je ključna struktura više aktivna tijekom spavanja jer tako pomaže T stanicama i više aktivira njihovu učinkovitost. Istodobno, hormoni stresa, koji povećavaju upalu u tijelu i ometaju rad T stanica na najnižoj su razini. Također, tijelo će proizvoditi više pojačivača imuniteta – zvanih citokini – dok spavate. (Pročitajte: 7 prirodnih načina za jačanje imuniteta u osoba koje su često bolesne)

Koliko sna je dovoljno za zdrav imunitet?

Ako ne spavate dovoljno, količina i proizvodnja citokina bit će poremećena. I ne samo to, povećat ćete upalu cijelog tijela te tako postati osjetljivi na mnoge kronične bolesti. Tada je moguće da potaknete mnoge autonomne bolesti, artritis, bolesti srca i dijabetesa. (Pročitajte: Imate problema sa spavanjem? Ova eterična ulja mogu vam pomoći opustiti se)

Bill Fish, generalni direktor Nacionalne zaklade za san (Sleep Foundation) savjetuje da barem 45 minuta prije odlaska na spavanje ugasite televizor ili kompjuter i da obavezno sobu u kojoj spavate održavate hladnom. Budite dosljedni sebi – potrudite se da većinom idete spavati u približno isto vrijeme i da se isto tako budite. (Pročitajte: 5 trikova koji će vam pomoći u borbi protiv prekasnog odlaženja na spavanje)

Imunitet će vam biti zahvalan, kao i vaše tijelo i um.

FOTO: Andrea Piacquadio/Pexels