Što kažete na peciva za burger gotova u sat vremena? Imamo recept

by | 5 lipnja, 2022
vegan burger

I ove se godine Dan biljnih burgera obilježava 5. lipnja, što je definitivno dobar povod za to da se nagradimo sočnim, domaćim burgerom. Biljnim, naravno.

Dan biljnih burgera obilježava se s ciljem da se potrošačima ponudi ono najbolje od burgera kao simbola brze hrane koji u svojoj biljnoj varijanti postaje i znatno zdraviji proizvod. Razne biljne varijante burgera zanimljive su svima, bilo da se radi o burgerima od žitarica i mahunarki ili onih na bazi biljnih proteina koji svojim okusom, bojom, teksturom i mirisom vjerno imitiraju burgere od životinjskog mesa, pa čak i “krvare”, a svojim nutritivnim sastavom ih nadmašuju. Sadrže oko 20 grama proteina, sadrže vlakna, a ne sadrže kolesterol, lako se spremaju i s razlogom već godinama osvajaju police dućana i restorane.

Zbog sve većeg interesa raste i raznovrsnost ponude biljnih burgera. Na hrvatskom tržištu tako već postoji nekoliko vrsta biljnih varijanti burgera, poput Beyond Burgera tvrtke Beyond Meat, Next Level burgera, Vegefino burgera, SPAR Veggie burgera, The Amaze Foods burgera, Planet of Plants burgera, Green Beast burgera i mnogih drugih.

Ovi ukusni i zdravi biljni proizvodi iz godine u godinu postaju sve popularniji i dostupniji svima. Razlozi su brojni – od brige za vlastito zdravlje i druge ljude do zaštite životinja i očuvanja okoliša.

Prošle godine smo s vama podijelili sjajne recepte za biljne burgere, no sada vam donosimo recept za peciva za burger gotova u sat vremena, koji su s nama podijelili Prijatelji životinja. Upravo je dobra peciva za domaći burger ponekad najteže pronaći, stoga je ovo super prilika da se izvježbate i kod kuće pripremate svoja peciva, koja će sasvim sigurno biti i puno zdravija od kupovnih.

Peciva za burger gotova u sat vremena

Sastojci:
Za 4 veća peciva

320 g brašna
30 ml maslinovog ulja
200 ml vode
1 žličica soli
1 žličica šecera
7 g suhog ili 20 g svježeg kvasca
sjemenke po želji za posipavanje

Priprema:
1. Kvasac, šećer i vodu (toplu) pomiješati u većoj posudi i ostaviti par minuta da se kvasac zapjeni.
2. Zatim dodati ulje, sol i brašno. Pustiti neka se diže pola sata, a zatim oblikovati peciva u lopticu, premazati uljem i
sjemenkama po želji.
3. Peći 20 do 30 minuta na 200 °C.

Pročitajte: Chef Neven Milić iz “Zelenog vaala” otkrio nam je glavne prednosti biljne prehrane

 

Foto: vaaseenaa/iStock/Getty Images Plus