Danas obilježavamo Dan veganskih burgera, znate li zašto ih je važno uvrstiti u svoju prehranu?

by | 5 lipnja, 2021

Danas, 5. lipnja obilježava se Dan biljnih burgera, a cilj mu je promocija burgera i ostalih biljnih proizvoda koji zbog svojeg inovativnog, nutricionistički vrijednog i ekološki održivog sastava mogu spasiti svijet.

Udruga Prijatelji životinja pozvala je restorane, tvrtke, lance brze hrane, uvoznike i proizvođače da Dan biljnih burgera obilježe uvođenjem u prodaju biljnih burgera, njihovom promocijom, degustacijama, prodajnim akcijama, receptima i informiranjem o njihovim prednostima. Građane pozivaju da pronađu svoj omiljeni veganski burger koji će im se svidjeti ili da naprave svoj biljni burger prema nekom od mnogih dostupnih recepata.

A da biljni burgeri zaslužuju svoj dan, kao i mjesto na našim jelovnicima, pokazuju i nevjerojatni podaci da se za jedan biljni burger iskoristi čak 99 posto manje vode i 93 posto manje obradive površine te se utroši 46 posto manje energije nego za mesni burger. Također, biljni burger uzrokuje 90 posto manje globalnog zatopljenja, a daje jednaku i veću količinu bjelančevina i drugih nutrijenata, bez kolesterola i bez klaonica.

“Svi koji su probali neki veganski burger pričaju o svojem dobrom iskustvu danima nakon toga”, tvrde Prijatelji životinja te pozivaju sve da se pridruže obilježavanju Dana biljnih burgera i tako dodatno pridonesu povećanju popularnosti tog spasonosnog proizvoda.

Dobra prilika za sve koji žele provjeriti tvrdnju je i jubilarni 10. VegeSajam koji će se održati 15. lipnja 2021. od 08:00 do 20:00 na zagrebačkome Trgu bana Jelačića, na kojem će se, među mnogim veganskim kulinarskim zanimljivostima, naći i biljni burgeri.

U videu pogledajte inspiraciju za neke od vege burgera.

Foto: Unsplash