Što je canicross: Evo kako možete početi trčati sa svojim psom

by | 8 veljače, 2022
trčanje sa psom

U slučaju da imate psa kojem je potrebno puno istrčavanja, canicross bi mogao postati vaša omiljena aktivnost, a donosimo i nekoliko razloga zašto.

Ove ste godine odlučili više vremena posvetiti sebi i biti aktivniji? Ako uz to imate i psa, imamo zabavno rješenje za vas – canicross! U pitanju je zabavan i društveni sport koji ima beneficije za naše zdravlje, a uz to provodimo i kvalitetno vrijeme s našim krznenim prijateljem.

Canicross je posljednjih godina sve popularnija fizička aktivnost, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Zanimljivo jest da je u Hrvatskoj dosad organizirano nekoliko canicross utrka, a s djelovanjem je počela i canicross liga, kao i Canicross Croatia, klub za trčanje i planinarenje sa psima kojeg su pokrenule Mateja Tuščić i Irena Smojver. Cilj Canicross Croatia kluba i lige je, kako piše na službenoj stranici, promovirati zdrav život, boravak u prirodi i odgovorno vlasništvo, a na okupljanjima su često uz pse sudionika, u dogovoru s udrugama za pomaganje životinjama, i psi kojima je potreban dom, čime se pruža mogućnost socijalizacije s drugim ljudima i psima te prijeko potrebna aktivnost i povećana šansa za udomljenjem.

Što je canicross i što vam je sve potrebno za ovu aktivnost?

Opremite se

Za canicross će vam biti potreban pojas oko struka za kojeg je zakačen elastični povodac za psa s odgovarajućom ormom ili oprsnicom koja psu omogućava prirodno kretanje i disanje, kako piše Canicross Croatia. Ovo možete kupiti u specijaliziranim dućanima.

Počnite s jednim psom

Ako imate više od jednog psa, savjet je da početnici ipak canicross isprobaju s jednim ljubimcem, dok ne “uđu u štos”. Ovaj sport pogodan je za bilo koju vrstu psa, sve dok potrebe psa postavite na prvo mjesto.

Polako, ali sigurno

Baš kao i s svakim drugim sportom, i vi i vaš pas morate se postupno naviknuti na ovu fizičku aktivnost. Ovo znači da se ne forsirate u početku (niti sebe niti psa!), kako biste izbjegli ozljede i, što je najvažnije – kako biste se zabavili. Isprva isprobajte kraće rute dok pas i vi ne uskladite ritam i ne izgradite kondiciju.

Pročitajte: 7 trikova i savjeta za bolje i lakše trčanje po vani

Potražite druge canicrossere

Ovaj sport može itekako biti zabavan i može povoljno utjecati i na vaš društveni život. Okupite prijatelje voljne isprobati ga ili upoznajte nekoga tko također trči sa psom. Sjajna ideja je pridružiti se spomenutom Canicross Croatia klubu, gdje za početak možete samo šetati (caniwalk) ili planinariti (canihike), ako je vaš pas spreman na to. Ovaj klub organizira i outdoor druženja sa psima, što će također biti super iskustvo kao još niste spremni na trčanje.

Pratite upute

Kao što smo već napomenuli, potrebe psa su na prvome mjestu. Za ovu je aktivnost jako bitno koliko je vaš pas star, kao i njegova fizička sprema, o čemu više možete pročitati ovdje. Također, nemojte ići na trčanje odmah nakon što je pas jeo. Nemojte trčati kad je vani jako hladno ili previše toplo. Vodite računa o tome da pas pije dovoljno vode. Ako je vani hladno, prikladno odjenite psa. Prije prvog trčanja, odvedite psa kod veterinara kako bi provjerio zdravstveno stanje vašeg ljubimca i obavezno pratite stručne upute.

Korisne komande

Dobra komunikacija između vas i psa je ključna. Kad vam postane ugodno trčati s opremom, naučite psa osnovne komadne – lijevo, desno, dođi, vrati se…

Pročitajte: Što je trail trčanje, kako početi i kako znati je li ova aktivnost za vas?

Noćno trčanje

Sjajna stvar kod canicrossa je to što ga ne morate prakticirati preko dana. Ipak, ako se odlučite to raditi noću, nosite sa sobom i baterijsku lampu.

Zabavite se!

I za kraj i ono najvažnije – potrudite se uživati u ovom vremenu koje provodite s psom, dok radite na sebi i svom zdravlju, kao i zdravlju svog krznenog člana obitelji.

Pročitajte: Isprobajte “mindful” trčanje i njegove dobrobiti

 

Tekst: Aleksandra Dudvarski, lepotaizdravlje.rs
Foto: Solovyova/iStock/Getty Images Plus