Ovo su znakovi koji ukazuju na to da je vaš kućni ljubimac pod stresom

by | 27 srpnja, 2020

Životinje kao i ljudi mogu doživjeti stres ili anksioznost. Međutim, ponekad je to teško otkriti. Veterinari su zato otkrili neke od najčešćih znakova koji upućuju na to da vaš pas ili mačka pati od stresa.

Dobro je brinuti se za vašeg ljubimca znači paziti i na njihovo zdravlje. Ovo su neki znakovi koje su otkrili veterinari, a koji znače da vaš pas ili mačka prolazi kroz stresno razdoblje:

Kućni ljubimci pod stresom mogu se pretjerano njegovati
Veterinarka Karie Anne Johnson, rekla je da će se i psi i mačke ponekad pretjerano njegovati ako su pod stresom ili su anksiozni.

“Oni ne znaju što bi drugo radili kako bi se riješili stresa, pa se moraju nekako smiriti”, rekla je Johnson i dodala da psi obično ližu prednje noge, a mačke često odvajaju krzno s trbuha.

Prekomjerna njega može uzrokovati infekcije kože zbog iritacije.

Mačke i psi ponekad ližu usne i nos kad su uznemireni
Iako kućni ljubimci često koriste svoje jezike kako bi istraživali svijet oko sebe, Johnson je objasnila da pretjerano lizanje nosa ili usnica može biti znak nevolje.

“Kućni ljubimci lizat će nos ili usne kad su pod stresom, kad su nervozni ili anksiozni. I mačke i psi se normalno ponašaju tako da se lizanje ne može lako protumačiti kao znak stresa”, rekla je Johnson.

Ako vaš ljubimac ima dovoljno vode i nema nikakvih iritacija oko nosa ili usta, pretjerano lizanje može biti povezano sa stresom. Obratite se svom veterinaru kako biste utvrdili uzrok.

Prekomjerno ispadanje dlake može biti znak stresa kod pasa
Molly Farrell, veterinarka i vlasnica klinike za životinje Dyer u Indiani, rekla je  da naglo i pretjerano ispadanje dlake može biti simptom stresa kod nekih pasa.

“Stres kod pasa može razviti ljuskavu kožu i može dovesti do naglog ispadanja dlake. Ako bi stresna situacija bila kratkoročna, ispadanje dlake trajalo bi otprilike tri do četiri dana”, rekla je Farrell.

Češljanje vašeg kućnog ljubimca može vam pomoći kod ispadanja dlake, premda ako  pas doživljava kronični stres, pretjerano ispadanje može se nastaviti. Uvijek se posavjetujte s veterinarom o bilo kakvim promjenama na dlaci ili koži vašeg ljubimca.

Ako vaš pas laje ili cvili više nego inače, mogao bi biti pod stresom
Travis Arndt, veterinar i direktor Medicinskog centra za životinje u Srednjoj Americi, rekao je da nagli porast lajanja ili cviljenja može biti znak da se vaš pas ne osjeća dobro.

“Vokalizacija je način na koji psi komuniciraju kada im nešto treba. Kada psi cvile ili laju više nego inače, možda doživljavaju stres”, rekao je Arndt.

Zijevanje je ključni znak tjeskobe kod pasa
Ako vaš pas počne zijevati kad znate da je odmoran, vjerojatno osjeća neku tjeskobu.

“Zijevanje je jedan od najnevidljivijih znakova stresa kod psa”, rekla je Johnson.

Ako se vaša društvena mačka skriva ispod namještaja ili pokrivača, to bi mogao biti znak stresa
“Mačke vole naći posebno mjesto za dugi odmor. Ali, ako se vaša mačka iznenada sakrije, to može biti znak da vaša mačka doživljava stres”, rekao je Arndt.

Arndt je savjetovao da omogućavanje mačjih stabala može pomoći, jer se mačke često osjećaju ugodnije kad su visoko. Dopuštanje mački da u vašoj kući ima sigurnu sobu u koju se mogu otići opustiti je također dobra ideja.

Obučene mačke koje počnu vršiti nuždu izvan kutije s pijeskom mogu patiti od stresa
“Kad mačka prestane koristiti kutiju s pijeskom ili ju ne koristi dosljedno, to može biti znak da vaša mačka doživljava stres”, rekao je Arndt.

Umjesto da svoju mačku kažnjavate zbog toga, Arndt je predložio da dogovori pregled kod svog veterinara kako bi isključili bilo kakve zdravstvene probleme.

Mačke koje osjećaju prijetnju mogu se stisnuti i spljoštiti uši
Farrell je objasnio da je jedan od načina na koji mačke pokazuju stres i govor tijela

“Mačka pod stresom može spljoštiti uši i stisnuti se. U tom će položaju uviti rep uz tijelo i možda će lizati  kraj repa kao upozorenje”, rekla je Farrell, a prenosi Insider.

IZVOR: 24SATA.HR

Photo by Adrianna Calvo from Pexels