Četiri savjeta za spavanje u trudnoći koji će vam pomoći da se napokon odmorite

by | 11 rujna, 2022
spavanje u trudnoći

Svaka žena koja je prošla tim putem ili ga trenutačno prolazi zna kolike probleme sa spavanjem može donijeti trudnoća. Kako trbuh raste tijekom trudnoće, tako miran san postaje sve nedostižniji. Na to utječu brojne stvari – od udaraca bebe, hormonalnih promjena, noćnog mokrenja zbog pritiska bebe na mjehur, refluks kiseline tijekom noći, stres i slično.

Stručnjakinja i dr. medicine te istraživačica spavanja na Sveučilištu Missouri Leila Kheirandish-Gozal ističe da ako nemate probleme sa spavanjem tijekom trudnoće, vi ste zapravo jedna od sretnica. Uz to, ona donosi najvažnije savjete kako se ipak odmoriti i konačno naspavati tijekom trudnoće:

Pročitajte: Pomaže li akupunktura u trudnoći i kao priprema za porod? Odgovore smo potražili kod stručnjaka

Obratite pozornost na to što pijete i jedete prije spavanja

Stručnjaci iz Klinike Mayo kažu da izbjegavanjem određene hrane i pića poput kofeina, citrusa i začinjene hrane možete produljiti vrijeme između odlaska na toalet noću. To znači da se možda nećete buditi svakih sat vremena, već svaka dva sata. Dobra ideja je svakako preskočiti i slatku hranu jer kažu da je ona povezana s aktivnošću bebe.

Pazite kad večerate

Vrijeme večere i toga što jedete navečer moglo bi spriječiti pojavu žgaravice koja muči mnoge trudnice. Ipak, ako vas muči ovaj problem, nemojte stavljati jastuke oko sebe koji će vam pritisnuti želudac i pogoršati refluks, već posložite jastuk tako da budete u malo povišenom položaju.

Prilagodite spavanje sebi pomoću jastuka

Jastuci za trudnice nešto su najbolje što je netko izumio. Dakle, on će omogućiti i podržiti pravilno poravnanje donjeg dijela leđa i kukova te vam istovremeno dopustiti lakši noćni san. Upravo to naglašavaju i stručnjaci te je, između niza položaja koje je i ovako teško odabrati jer se ne možete namijestiti, ovo sasvim logičan izbor.

Stvorite svoju rutinu odlaska na spavanje

Topla kupka, meditacija i gašenje mobitela sat vremena prije spavanja vrijedi za sve, a ne samo za trudnice. Time ćete smiriti svoje tijelo i um, a to potencijalno ukazuje da ćete lakše zaspati i spavati barem nekoliko sati u komadu – u miru.

Pročitajte: Stručnjakinja odgovara: popis svih najvažnijih pregleda u trudnoći

Foto: SeventyFour iStock/Getty Images Plus via Getty Images