Uzrokuje li spavanje na trbuhu ili boku doista bore?

"Beauty sleep" je upravo postao izdajnik

by | 26 svibnja, 2022
spavanje na trbuhu bore

Beauty sleep definitivno nije isprazna floskula. Kontinuiran, čvrst i kvalitetan osmosatni san može više pomoći našoj koži nego kakav skupocjeni serum. Dok tijelo miruje, koža naporno radi: koristi nutrijente koje smo konzumirali tijekom dana da se obnovi, pomladi i da zamijeni stare stanice i tkiva. U isto vrijeme, koža se prirodno hidrira, a kroz pore se rješava nakupljenih toksina.

Ali što kad beauty sleep prestane biti saveznik kože? Stručnjaci se slažu da je spavanje na trbuhu ili boku definitivno jedan od uzročnika koji pridonose preuranjenom starenju. “Položaj u kojem spavate definitivno može utjecati na vašu kožu, ali kako će se to manifestirati ovisi od osobe do osobe”, kaže američka dermatologinja Rachel Maiman.

Neželjeni učinci spavanja mogu uključivati akne i osip izazvan znojem, kao i fine linije i bore“, dodaje dermatologinja ističući da će “spavačke“ bore biti očitije na koži odrasle osobe. Američki dermatolog Dhaval Bhanusali ovoj lepezi problema pribraja još jedan. Kaže da spavanje na boku može utjecati i na druge promjene povezane sa zrelom kožom, poput većeg gubitka volumena na strani lica na kojoj spavate.

Naravno, spavanje samo po sebi nije jedini krivac problemima koji vas eventualno muče, ali određeni položaji u kojima spavate iz noći u noć mogu ubrzati i pojačati bore na dekolteu, vratu i licu. Kako probdjeti noć radi toga ne dolazi u obzir, postoji rješenje – to su položaji koji su i dalje saveznici ljepote.

Koji položaji ne uzrokuju bore i linije?

Što se tiče pronalaženja najprikladnijeg položaja, kad je ljepota kože u pitanju, spavanje na leđima s glavom usmjerenom prema stropu definitivno će u najvećoj mjeri smanjiti rizik od gore navedenih estetskih tegoba.

Ako ne možete ni zamisliti da zaspete na leđima, a željeli biste ipak isprobati, možda će vam pomoći specijalizirani jastuci od memorijske pjene koji glavu “drže“ fiksiranom, tako da se u snu ne biste okretali u stranu, te podupiru vrat.

I glatke, satenske ili svilene jastučnice također mogu biti od pomoći, ako se ne odričete spavanja na boku. Prema nekima, nježnije su prema koži, navodno ne “kradu“ vlagu kao one pamučne, a, zbog svoje mekoće, mogu prevenirati nastanak linija i bora.

Pročitajte: Beauty sleep: Tajne koje morate znati

 

Foto: Pexels/cottonbro