Popodnevni “beauty sleep”: Da ili ne?

by | 26 listopada, 2020

Nije svaki odmor dobar, kako ističu stručnjaci koji ne savjetuju odraslima popodnevno drijemanje – osim ako ono traje manje od 40 minuta, jer u suprotnom ćete poremetiti unutarnji tjelesni sat i cikluse spavanja.

Čovjek je biološki “programiran” da duži dio noći spava i da u sredini dana jednom kratko odmori. Naime, tjelesna nam temperatura najviše opada između 13 i 15 sati, kad počinje rasti razina melatonina u tijelu, zbog čega se u to doba počinjemo osjećati pospano.

No, popodnevno spavanje nije bezopasno, tvrde stručnjaci. Novo istraživanje pokazalo je kako poslijepodnevno spavanje u vremenskom trajanju dužem od 40 minuta povećava rizik za više tjelesnih poremećaja.

Studija koja je obuhvatila 300.000 ispitanika pokazala je povezanost popodnevnog drijemanja s razvojem metaboličkog sindroma, uključujući debljinu, visok krvni tlak i povišen kolesterol. Istraživanje je na godišnjoj konferenciji predstavio American College of Cardiology (ACC).

Varanje unutarnjeg sata
Prema njihovim rezultatima, tijelo u snu tijekom dana u trajanju većem od 40 minuta “umisli” da je u stanju dubokog sna što značajno utječe na metabolizam.

Zbog toga nakon takvog spavanja možete biti umorniji nego prije nego što ste legli. Ključna je zapravo duljina spavanja.

Odmornije, “bistrije” i bolje se osjećaju oni koji poslijepodne odspavaju najviše pola sata. Ako dođe do dubokog sna, mozak prelazi u fazu “sporih valova” nakon čega se osjećamo umorno i dezorijentirano, kako piše Mayo Clinic.

IZVOR: 24SATA.HR

Photo by Amy Treasure on Unsplash