Veliki iskorak: sada su besplatno dostupni senzori za bezbolno mjerenje šećera

Za oboljele od dijabetesa tipa 2

by | 13 rujna, 2023
senzori za bezbolno mjerenje šećera besplatni

Hrvatski savez dijabetičkih udruga (HSDU) pozdravio je odluku HZZO-a da se senzor za bezbolno mjerenje glukoze besplatno omogući i osobama s dijabetesom tipa 2 koje primaju četiri i više doza inzulina dnevno, istaknuvši da je to veliki iskorak. 

U  priopćenju ističu da je većina osoba oboljelih od dijabetesa tipa 1 u Hrvatskoj dosad mogla koristiti senzor za bezbolno mjerenje glukoze bez plaćanja, no nakon odluke Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), postao je besplatan i za oboljele od dijabetesa tipa 2.

Tom odlukom HZZO je proširio indikacije za besplatno korištenje FreeStyle Libre senzora za kontinuirano mjerenje glukoze na sve osobe s dijabetesom tipa 1, tipa 2 i drugim oblicima šećerne bolesti koje primaju četiri ili više doza inzulina dnevno.

Za navedenu kategoriju oboljelih takva odluka znači ne samo prestanak višekratnih dnevnih bockanja i mjerenje glukoze iz krvi jagodice prstiju već i smanjenje kratkoročnih i dugoročnih komplikacija šećerne bolesti, kako se ističe u priopćenju.

Odlukom HZZO-a, proširenjem indikacije za FreeStyle Libre senzore za kontinuirano mjerenje glukoze, svim je osobama s dijabetesom tipa 1, tipa 2 i drugim oblicima šećerne bolesti koje primaju četiri ili više doza inzulina dnevno dano pravo na njihovo “besplatno” korištenje.

Korištenje senzora za mjerenje razine glukoze u krvi

Za navedenu kategoriju oboljelih takva odluka znači ne samo prestanak višekratnih dnevnih bockanja i mjerenje glukoze iz krvi jagodice prstiju već i smanjenje kratkoročnih i dugoročnih komplikacija šećerne bolesti.

Naime, brojne znanstvene studije potvrdile su kako korištenje senzora za kontinuirano mjerenje razine glukoze ima važnu ulogu upravo u sprječavanju kroničnih komplikacija šećerne bolesti.

Pokazalo se, primjerice, da se nakon samo tri mjeseca korištenja određenih senzora za kontinuirano mjerenje glukoze, razina HbA1c (kretanja glukoze u krvi tijekom protekla tri mjeseca ) dokazano  smanjila. Kod slabije reguliranih osoba, dakle, onih koji već trpe posljedice nekih od komplikacija koje su se razvile lošim tretiranjem i zanemarivanjem bolesti, također je vidljiv značajni pomak u kontroli glikemije. Ovakvi podaci relevantnih znanstvenih studija ukazuju nam na to da dostupna tehnologija u zdravstvu doista uvelike pomaže u suživotu s bolesti. Izrazito smo stoga zadovoljni što na nju odsad imaju i pravo pacijenti s dijabetesom tipa 2 na intenziviranoj inzulinskoj terapiji jer je riječ o vrlo ranjivoj skupini koju u najvećoj mjeri čine pacijenti koji su već razvili barem jednu kroničnu komplikaciju vezanu za dijabetes i kojima je ova tehnologija od neizmjerne važnosti”, izjavila je Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

Oboljelima od dijabetesa tipa 2 senzori će biti izrazito korisni i kao alat za bolje razumijevanje šećerne bolesti jer omogućuju uvid u to kako tijelo reagira na bilo kakav fizički napor, ali i na svaki konkretni uneseni obrok pa će im biti lakše kombinirati namirnice, određivati količine ugljikohidrata i slično.

Pročitajte: Studija otkrila rane znakove Parkinsonove bolesti 

Foto: AndreyPopov iStock/Getty Images Plus via Getty Images