Šest rituala koji će sigurno pojačati vašu trenutnu sreću

by | 19 rujna, 2022
rituali za sreću

Jesen, kao i svako godišnje doba, ima svoje čari. Specifično po mnogočemu, a posebice po šuškavom lišću, bojama, pucketanju vatre i svježem vremenu, jesen kao takva može i zavarati. Kraći dani veliki su okidač za to da se mnogi počinju osjećati fizički i psihički iscrpljeno, s velikim promjenama raspoloženja iz dana u dan.

Stručnjaci su potvrdili da smanjenje dnevne svjetlosti može utjecati na san, razinu energije i društvene sposobnosti. A promjena godišnjih doba jedno je razdoblje u godini kad uvelike treba paziti na zaštitu mentalnog zdravlja, na rutinu i rituale koje svakodnevno prakticirate kako bi isto pozitivno djelovalo na vas i podržavalo vas.

Je li možda i jesen pravo vrijeme za to da provjerite kako se osjećate iznutra i razmislite o svojoj budućnosti? Zapitajte se što želite i čemu težite, a što vas više ne ispunjava? A dok razmišljate o tome, evo popisa šest rituala koji će vam dati instantni poticaj za sreću:

Pročitajte: Ove jeseni napravite digitalni detoks u par lakih koraka

Provodite vrijeme u prirodi

Neovisno o godišnjem dobu, dokazano je da boravak u prirodi potiče raspoloženje, ublažava stres i pridonosi povećanju samopouzdanja. Zato, bez obzira na to što je ljeto gotovo, toplo se odjenite i krenite u šetnju. Napunite baterije izlaskom iz kuće na zrak, iskoristite blagodati prirode. U svakom trenutku, kada to ne pokvari kišni dan, iskoristite vrijeme tako da ga što više provedete izvan zatvorenih prostora.

Planirajte nešto čemu ćete se veseliti

Već dugo želite sami sebi nešto ostvariti? Ako stvarno imate nešto čemu se možete veseliti, to će povećati vašu sreću, a samim time učiniti da se osjećate produktivnije dok to planirate i čekate. I ne moraju to biti neke velike stvari. Već i organiziranje zajedničke večeri s prijateljicama može biti događaj koji će vas razveseliti na jedan poseban i drukčiji način. Samo je bitno da vas razveseli i ispuni upravo onako kako treba.

Napravite jesensko čišćenje

Slažemo se, svako doba godine dobro je za čišćenje, ali, ipak, kad govorimo o onom velikom čišćenju, tu je uvijek ono proljetno. Ipak, i jesensko čišćenje ima svojih čari. Baš poput lišća koje pada u ovo doba godine, jesen je savršena da pustite od sebe ono što vam više ne treba. Dakako, govorimo o stvarima i predmetima koje više ne trebate ili ne koristite. Prije nego što se toga riješite, obavezno provjerite s lokalnim organizacijama ako nekome možete to isto donirati.

Postavite prioritete

A to se posebice odnosi na odmor. Dovoljno sna pomaže i u jačanju vašeg imunološkog sustava (a to vam tijekom zimskih mjeseci doista i treba). Stoga se potrudite spavati dovoljno te imati raspored spavanja koji vam odgovara. Imajte uvijek na umu da je odmor jedna od najbitnijih stavki za normalno funkcioniranje – kad ste odmorni, doista možete sve.

Nabavite sobne biljke

Popularnost sobnih biljaka sve je veća, a neka su istraživanja pokazala da interakcija sa sobnim biljkama ili unošenje prirodnih elemenata u prostoriju može pomoći u smanjenju stresa i tjeskobe. Pobrinite se da tijekom jeseni prakticirate stavljanje biljaka u svoj životni prostor, jesenskih ukrasa poput tikvi i bundeva, ili barem zapalite mirisne svijeće te upalite difuzor. Sve te male, ali praktične stvari itekako će vam pomoći u poboljšanju i očuvanju vašeg mentalnog zdravlja.

Čitajte

Knjige su posebna kategorija koja je oduvijek poznata kako opušta, odvodi u sasvim neki novi svijet, uči… Ako ste zanemarili ovu stavku, trk u knjižnicu ili knjižaru – i uživajte ove jeseni u svojim omiljenim žanrovima.

Foto: Pexels