Što čitati? Knjige koje nećete ispuštati iz ruku preporučuje Iva Rajić

by | 15 kolovoza, 2022
preporuke knjiga iva rajić

Kad razmišljate o knjizi koju ćete ponijeti na godišnji odmor, knjigama za plažu, najčešće ćete odabrati one koje se lako čitaju i koje vas uvuku u priču. No nije uvijek lako odabrati kvalitetan naslov, knjigu koju nakon nekoliko stranica nećete ispuštati iz ruku.

Iva Rajić, poznata po Instagram profilu @bibliovca, predlaže knjige koje su dovoljno prozračne da se u njih može uskočiti i iskočiti bilo kad, ali i priče koje nadahnjuju.

Knjige za plažu preporučuje Iva Rajić

Djevojka iz močvare, Delia Owens

Knjiga po kojoj je snimljen i film, koji možemo gledati u kinima, debitantsko je djelo autorice koje je ubrzo postalo književna senzacija. U romanu pratimo Kyi Clark, tajanstvenu djevojku, divlje ljepote, koja od šeste godine života, izolirana i sama, živi u trošnoj kolibi na rubu puste močvare. “Djevojka iz močvare” (u prijevodu Petre Pugar) knjiga je koja će vam, bez ikakve sumnje, podariti prekrasan uvid u tu posebnu vezu žene i prirode, na prekrasnu, protektivnu snagu osamostaljivanja i kreativne samoće. (Vorto Palabra)

Zelena svjetla, Matthew McConaughey

Ovo je zbirka zapisa o odrastanju i sazrijevanju, o drukčijem pogledu i definicijama uspjeha, o donošenju važnih odluka, razlikovanju situacija koje su za neki naš zamišljeni životni put zelena, žuta ili crvena svjetla. Potpuni nedostatak arogancije, otvorenost u prikazivanju svoje stvarne, ljudske strane i spremnost na to da se prije svega smije samome sebi čini Matthewa McConaugheyja osobom s kojom želite pročavrljati ovog ljeta. Nema nikakve sumnje da vam, ako se kao grupa prijatelja odlučite paralelno čitati ovu knjigu (u prijevodu Vedrana Pavlića), neće ponestati tema za žive večernje razgovore uz pića i zalaske sunca. Alright, alright, alright! 🙂 (Školska knjiga)

Otok morskih žena, Lisa See

Na otoku Jeju postoji muzej posvećen ovim ženama koje nazivaju haenyeo, “morske sirene” čije zanimanje polako izumire. Generacijama su jedino žene u obitelji odlazile i posvećivale živote ronjenju i sakupljanju mekušaca, morskih trava i školjki kako bi prehranile obitelji na otoku. “Otok morskih žena” (u prijevodu Dražena Čulića) prekrasna je priča o snazi i hrabrosti žena koja će vas ostaviti u stanju dubokog poštovanja prema moru i ženskom tijelu, njihovim neraskidivo vezanim sudbinama, posebnoj vezi koju oduvijek dijele. (Stilus)

Arijadna, Jennifer Saint

Kad čitamo starije, klasične tekstove mitova, ne vidimo nikad što se događa sa ženama koje posluže svrsi nekim bogovima i junacima na njihovom putu do slave. Unazad nekoliko godina brojne autorice traže ove žene i pitaju: “Što se događa s njima kad ih muškarci izdaju?” Ostanu zaboravljene? Niz talentiranih autorica ovo ne dozvoljava. One pronalaze ove zaboravljene žene i ispisuju njihove priče. Svaka od njih glasi, čini mi se, kako s one strane izdaje ne postoji sram i zaborav, već naprotiv osobna sloboda i, konačno, život po vlastitim pravilima. Arijadna (u prijevodu Ivone Širol) priča je o ženskoj snazi i unutarnjem bogatstvu. (Mozaik knjiga).

Knjiga utjehe, Matt Haig

Lagana, lepršava i pitka knjiga koju možete nositi u torbi cijelo ljeto i uzimati male, brzodjelujuće doze oslobađajućih misli. “Knjiga utjehe” (u prijevodu Lidije Lebinec i Božice Lebinec) sadrži misli, meditacije, popise, primjere, stvari na koje Haig podsjeća sebe i svoje čitatelje kako bismo se u teškim vremenima lakše održali na površini i dospjeli do sigurne obale. Također, pokazuje nam i kako onim tamnije obojenim osjećajima treba dozvoliti da postoje kako je pozitivno uvažiti i poštovati te izraziti i ono negativno. (Vorto Palabra)

Foto: Pexels, PR