Prokulice bi se svakako trebale naći na vašem blagdanskom stolu

Prokulice su odlične za vaše tijelo i heroj božićnih večera

by | 23 prosinca, 2021
Prokulice su odlični blagdanski prilog

Na sâm spomen prokulica, mnogi odmah svoje mišljenje o njima pokažu izrazom lica. Istina, prokulica je jedno od rijetkih pripadnika povrća koje mnogi ne vole. Međutim, unatoč lošem glasu zbog svoje gorčine, nevjerojatno su korisne i ukusne!

Prema DNK stručnjacima 23andMe iz Velike Britanije, 66 % ljudi ima varijantu gena koji može otkriti gorku kemikaliju zvanu PTC koja se nalazi u zelenom povrću, i zašto je mnogima prokulica neprivlačna. Ipak, tek ih jedna od 10 osoba ne voli, unatoč statusu.

Pročitajte više: Ne znate kako iskoristiti prokulice? Imamo odličan i zdrav recept

Kao i kod većine drugog povrća, prokulice su pune vlakana, ali su posebno bogate topivim vlaknima. Ovo je prebiotičko vlakno, što znači da hrani prijateljske bakterije u vašim crijevima. Dakle, ako imate problema s probavom, upravo će vam prokulice pomoći!

Prokulice sadrže oko 81 % vašeg dnevnog unosa vitamina C, koji je odgovoran za rast i popravak tkiva u vašem tijelu, a pomaže i u metabolizmu željeza, pa ga kombinirajte s hranom bogatom željezom kako biste ostvarili još više koristi.

Pročitajte više: Ovo je povrće sigurno za vašeg psa, ali pripazite na ono koje mu može naškoditi

Također, pola šalice kuhanih prokulica sadrži oko 137 % vašeg dnevnog preporučenog unosa vitamina K, hranjive tvari odgovorne za pravilno zgrušavanje krvi. Ako.primjerice otkrijete da ste skloni modricama ili da često krvarite iz nosa – to bi mogao biti znak niske razine vitamina K, na koji često zaboravljamo. On također ima ulogu u rastu i jačanju kostiju, što je posebno važno za žene koje su pod većim rizikom od osteoporoze kako stare.

 

Foto: Sebastian Coman/Unsplash