Ovo je povrće sigurno za vašeg psa, ali pripazite na ono koje mu može naškoditi

by | 4 svibnja, 2020

Nije nikakva tajna da psi vole hranu za ljude, kako piše Cesar’s Way. Naša hrana jest ukusna, ali postoji lista stvari koje ne bismo smjeli dati psićima zbog njihovog zdravlja, a uglavnom jer je ta hrana otrovna za naše ljubimce. Ta lista uključuje neke dobro poznate stvari kao što su: čokolada, masline, kosti, klipovi kukuruza, mlijeko, plavi sir i bilo što što sadrži alkohol ili kofein.

Naravno, postavlja se pitanje o hrani temeljenoj na povrću, kao što su rajčica i krastavac. Jesu li oni dobri za naše ljubimce ili su otrovni? Odgovor je malo kompliciraniji.

Kad su sirovi i nisu kiseli, krastavci su savršeno zdravi za naše pse. Zdravi su, imaju malo natrija i malo kalorija, ali trebali biste ih narezati na sitne komade kako biste izbjegli da se vaš pas zadavi njima. Istovremeno biste trebali voditi računa o tome da im ne date previše krastavaca odjednom jer to može dovesti do gastrointestinalnih problema kod vašeg ljubimca.

S druge strane, rajčica nije preporučljiva za ljubimce jer sadrži solanin koji je štetan za pse. Općenito govoreći, zrela rajčica ima manje solanina u usporedbi sa zelenom rajčicom ili zelenim dijelovima poput peteljki ili listova, tako da je zdravo povremeno im davati zrelu rajčicu.

Međutim, ako uzgajate rajčicu u svome dvorištu, trebali biste poduzeti mjere kojima ćete držati svog psa dalje od njih jer postoji rizik da se otruju solaninom.

Simptomi trovanja rajčicom na koje biste trebali obratiti pažnju kod pasa su: promjene u otkucajima srca, gubitak koordinacije, slabost u mišićima, podrhtavanje, napadi i gastrointestinalne smetnje. Iako ovi slučajevi mogu biti rijetki, nemojte riskirati i držite rajčicu dalje od psa.

Donosimo vam popis 10 namirnica zdravih za pse i ljude:

Brokula

Povrće je to koje pomaže kod detokiskacije organizma. Sadrži zdrava vlakna koja pospješuju probavu, a brokula je također bogata vitaminom C te kalijem, kalcijem i proteinima. Ima protuupalna svojstva, zdrava je za oči, pomaže kod regeneracije oštećene kože te pozitivno utječe na srce.

Fermentirano povrće

Neki psi ga obožavaju, dok će nekima biti “fuj”. Fermentirano povrće u sebi sadrži probiotike koji jačaju imunološki sustav i rad crijeva. Budite oprezni s doziranjem. Ovisno o težini, psi bi dnevno trebali dobivati 1 do 3 male žlice.

Kelj

Ljubimcima se preporučuje svaki dan davati do tri male žlice sitno narezanog kelja. Riječ je o povrću bogatom vitaminima, pogotovo A, C i K te željezom i antioksidansima. Pomaže kod detokiskacije jetra, a također ima protuupalna svojstva.

Batat

Slatki krumpir ili batat bogat je beta-karotenom i antioksidansima, a također je poznat kao izvor vitamina A i C. Koristan je kao antioksidans, a ima i protuupalna svojstva.

Špinat

Špinat ne samo da je bogat željezom nego sadrži i kalcij koji je važan za zdravlje kostiju.

Bundeva

Neovisno o tome je li svježa ili konzervirana, psi je obožavaju. Bundeva je također dobra za problematičnu probavu.

Mrkva

Dobra je za njihovu oralnu higijenu jer prirodno čisti zube.

Prokulica

Prepuna je hranjivih tvari i antioksidansa koji su izvrsni za ljude i pse jednako. Nemojte pretjerati s davanjem prokulica psu jer mogu uzrokovati vjetrove.

Celer

Pored vitamina A, B i C, ovaj hrskavi zeleni snack sadrži hranjive tvari potrebne za poboljšanje zdravlja srca, pa čak i borbu protiv raka. Isto tako, celer je osvježava pseći dah.

Grašak

Grašak ima nekoliko vitamina, minerala i bogat je proteinima te ima visok udio vlakana. Možete hraniti psa svježim, zamrznutim ili otopljenim graškom, ali nemojte mu dati konzervirani jer ima puno dodanog natrija.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by Marcus Wallis on Unsplash