Može li prijevremena menopauza povećati rizik od smrtnosti?

Dugoročna finska studija istražuje povezanost između preuranjene menopauze i smrtnosti

by | 15 svibnja, 2024
preuranjena menopauza

Žene koje uđu u menopauzu prije 40. godine imaju veći rizik od preuranjene smrti, ali taj rizik mogu smanjiti hormonskom terapijom.

To je pokazalo istraživanje predstavljeno na 26. Europskom kongresu endokrinologije u Stockholmu.

Ova opsežna finska studija, najveća dosad provedena na ovu temu, naglašava važnost redovitih liječničkih pregleda i primjene odgovarajuće hormonske terapije za žene koje su prošle kroz preuranjenu menopauzu.

Većina žena ulazi u menopauzu između 45. i 55. godine života. Međutim, oko jedan posto žena doživi menopauzu prije 40. godine, što se naziva preuranjena menopauza ili preuranjena insuficijencija jajnika (POI).

Te žene su podložne većem riziku od dugoročnih zdravstvenih problema, poput bolesti srca. Iako su uzroci često nepoznati, preuranjena menopauza može nastati spontano ili kao posljedica medicinskih tretmana poput kemoterapije ili kirurškog uklanjanja jajnika.

Hormonska nadomjesna terapija (HNL) je najčešći tretman, no većina žena s preuranjenom menopauzom ne koristi ove lijekove prema preporukama.

U ovoj studiji, istraživači sa Sveučilišta u Ouluu i Sveučilišne bolnice Oulu analizirali su 5817 žena s dijagnozom spontane ili kirurške preuranjene insuficijencije jajnika u Finskoj, između 1988. i 2017. godine.

Usporedili su ih s 22 859 žena bez POI-a i otkrili da je kod žena sa spontanim POI-jem bila dvostruko veća vjerojatnost od smrti zbog bilo kojeg uzroka ili bolesti srca te više od četiri puta veća vjerojatnost od smrti zbog raka.

preuranjena menopauza

Međutim, rizik od smrti zbog svih uzroka i raka bio je prepolovljen kod žena koje su koristile hormonsku nadomjesnu terapiju dulje od šest mjeseci. Žene s preuranjenom menopauzom zbog operacije nisu imale povećani rizik od smrti.

Prethodne studije također su pokazale da žene s preuranjenom menopauzom imaju veći rizik od prerane smrti. Međutim, ova povezanost nikada prije nije istraživana na tako velikom uzorku žena s praćenjem do 30 godina.

“Prema našim saznanjima, ovo je najveća studija o povezanosti preuranjene insuficijencije jajnika i rizika od smrtnosti”, izjavila je Hilla Haapakoski, doktorandica na Sveučilištu Oulu i voditeljica studije.

Istraživački tim planira dalje istražiti imaju li žene s preuranjenom menopauzom veću vjerojatnost razvoja drugih bolesti, poput raka ili bolesti srca, te kako dugotrajna hormonska terapija utječe na ta stanja.

“Različiti zdravstveni rizici kod žena s preuranjenom insuficijencijom jajnika nisu dovoljno prepoznati, a uzimanje HNL-a često je zanemarena. Nadamo se da ćemo poboljšati zdravlje ovih žena povećanjem svijesti o rizicima među zdravstvenim radnicima i samim ženama”, rekla je Haapakoski.

Pročitajte: Njujorški stručnjak za dugovječnost uzima ovaj suplement svaki dan za usporavanje starenja 

Foto: Pexels