Njujorški stručnjak za dugovječnost uzima ovaj suplement svaki dan za usporavanje starenja

by | 14 svibnja, 2024
taurin

Američki je liječnik uzimao isti dodatak prehrani svaki dan zadnjih nekoliko godina i primijetio je veliki skok u razini svoje energije i mladolikog izgleda. Otkrivamo o čemu je riječ.

Longevity ili dugovječnost, u društvu koje je sve starije i čiji se prosječni životni vijek produžava, postao je jedan od brzorastućih wellness trendova i predmet ozbiljnih istraživanja u znanstvenim krugovima. Američki liječnik dr. Neil Paulvin, koji je proveo dva desetljeća kao istraživač dugovječnosti, kune se u dodatak prehrani za koji tvrdi da može pomoći usporiti procesa starenja.

Na često pitanje što bi ljudi trebali učiniti kako bi zadržali mladolik izgled, dr. Paulvin preporučuje jedan suplement. U pitanju je taurin, esencijalna aminokiselina koju je liječnik posljednjih nekoliko godina uzimao svaki i primijetio je ozbiljno poboljšanje razine energije i performansa prilikom vježbanja.

Taurin

Što je taurin?

Taurin igra ključnu ulogu u probavnom, kardiovaskularnom, koštanom, mišićnom i živčanom sustavu tijela. Molekula ima antioksidativna i protuupalna svojstva, pa može poboljšati zdravlje srca i smanjiti rizik od srčanog udara.

Također može pomoći u povećanju mišićne mase. “Taurin privlači vodu u mišićne stanice i stvara povoljnije okruženje za rast mišića. Ovo također može omogućiti pojedincima da treniraju više i, s vremenom, izgrade više mišića. U kombinaciji s pravilnom prehranom i režimom vježbanja, sve to može pomoći usporiti proces starenja”, izjavio je dr. Paulvin je za CNBC.

Istraživanja su pokazala da uzimanje taurina može pomoći u stimulaciji proizvodnje matičnih stanica što dovodi do bolje funkcije mozga. Također može pomoći generalnom zdravlju zahvaljujući antioksidativnim sposobnosti uništavanja slobodnih radikala i popravka DNK-a čime se smanjuju genetske mutacije i pridonijeti ukupnom zdravlju stanice.

Dr. Paulvin navodi da uzima oko 2000 miligrama taurina dnevno, ali onima koji tek počinju preporučuje da počnu s nižom dozom od oko 500 do 1000 miligrama. Ako suplementi nisu za vas, ovu esencijalnu aminokiselinu možete pronaći u hrani; piletina, puretina i tuna dobri su izvori ovog eliksira mladosti.

Pročitajte: Šest simptoma koji ukazuju na to da ne dobivate dovoljno željeza

Foto: Pexels, Viktoriia Lomtieva /iStock via Getty Images