“Ova 3 suplementa zaslužna su za ljepotu moje kože, kose i noktiju” – otkriva naša nutricionistkinja

by | 22 studenoga, 2023
Dodaci prehrani za ljepotu kože

Od reklamama i bogatog izbora pomodnih beauty dodataka prehrani može vam se zavrtjeti u glavi. Ako se pitate.što je najbolje za vašu kožu, kosu i nokte, nutricionistkinja Karmen Matković Melki vraća nas nutricionističkim beauty osnovama…

Očuvanje kože što duže mladolikom, kose što bujnijom, a noktiju što čvršćim prioritet je mnogih, zbog čega wellbeing i beauty industrija cvjetaju. Međutim, iako uporaba proizvoda za njegu kože, kao što su hidratantne kreme, serumi i kreme za sunčanje, može poboljšati izgled vaše kože, vaša prehrana i stil života također imaju značajnu ulogu u zdravlju kože.

Zdrava prehrana bogata hranjivim tvarima ključna je za zdravu kožu, ali ipak postoje neke namirnice i dodaci prehrani, uključujući vitamine, minerale i masne kiseline, koji mogu uvelike poboljšati izgled vaše kože, kose i noktiju.

Pitate se koji su esencijalni? Odgovor smo potražili kod nutricionistkinje Karmen Matković Melki. Ova splitska stručnjakinja sa zagrebačkom adresom otkrila nam je svoja tri omiljena beauty suplementa.

Pročitajte: Ova tri biljna dodatka prehrani obećavaju čistu kožu, zaglađivanje bora i gustu kosu

Dodaci prehrani za ljepotu kože

Top 3 suplementa za ljepotu kože, kose i noktiju

1# Vitamin C

Ovaj je vitamin više nego popularan sastojak u kozmetici jer ujednačava ten i štiti od oksidativnog stresa. Da bi požnjela dvostruke benefite, naša ga nutricionistkinja istodobno konzumira kroz sezonsko voće, ali i kao suplement. “Njegovo antioksidativno djelovanje razlog je zbog kojeg je važan u zaštiti kože. Dodatno, vitamin C sudjeluje u sintezi kolagena, pa ima li boljeg argumenta da ga uvrstite među omiljene suplemente“, navodi nutricionistkinja.

2# Cink

Ovaj je mineral, uz beta-karoten i vitamin C, neophodan za normalno funkcioniranje imuniteta ali i za očuvanje zdravlja kožne barijere, faktor je staničnog rasta te prema tome jača vlasište i nokte. “Obilje izvora cinka tijekom godine unosim prehranom – iz ribe, plodova mora i mesa, ali u zimskim mjesecima posežem i za suplementom cinka, što zbog podrške radu imunitete, što zbog zdravlja kose i noktiju“, objašnjava Matković Melki.

3# Masne kiseline

Blagotvorne omega-3 i omega-9 masne kiseline podržavaju dobar imunitet i zdravlje živčanog sustava, a imaju i važnu ulogu u zdravlju i ljepoti kože kose i noktiju. Omega-3 masne kiseline možete unijeti u organizam putem dodatka prehrani, kao što je riblje ulje, ili hranom, primjerice konzumacijom plave ribe te lanenih sjemenki ili lanenog ulja. Naša nutricionistkinja preferira konzumirati omega-9 masne kiseline putem maslinovog ulja, koje ujedno sadrži protuplane polifenole, za koje kaže da je najvažniji dio njezine mediteranske kuhinje.

Pročitajte: Najbolji dodaci prehrani za žene u svakoj dobi

Foto: puhhha; FireflyLight, iStock/Getty Images Plus via Getty Images