Prekid trudnoće i druge komplikacije na samom početku

by | 1 srpnja, 2015

Ponekad stvari krenu loše u trudnoći i žena može doživjeti izvanmateričnu trudnoću. To se događa kada se oplođena jajna stanica implantira izvan maternjce, najčešće u jajovod. Postoji još manja šansa da se implantira oko jajnika ili grlića maternice, iako je to vrlo rijetko.

woman-358779_640

Izvanmaterična trudnoća obično se javlja jednom na svakih 100 trudnoća. Vaš rizik može biti povećan ako ste imali neke infekcije koje su mogle oštetiti jajovod. Žene koje su imale prethodne izvanmaterične trudnoće imaju veće šanse da im se ponovi ovakva trudnoća od onih koje nisu.

Izvanmaterična trudnoća
Primarni znakovi izvanmaterične trudnoće su: vaginalno krvarenje, bol u trbuhu i mučnina. S obzirom na to da neki od ovih simptoma imitiraju simptome klasične trudnoće, ponekad je izvanmateričnu trudnoću teško dijagnosticirati.

Postavljanje dijagnoze – Najbolji način da se utvrdi izvanmaterična trudnoća jest mjerenje rasta razine beta HCG-a u krvi. To je hormon koji se proizvodi tijekom trudnoće i udvostručuje se otprilike na svaka dva dana. Kada se HCG nedovoljno povećava, može se sumnjati na izvanmateričnu trudnoću. Ultrazvuk također može pomoći kod dijagnoze izvanmaterične trudnoće. Kada dobijete dijagnozu izvanmaterične trudnoće, liječnik će htjeti hitno izvesti kirušku intervenciju prije nego što ona napravi preveliku štetu na vašim reproduktivnim organima. Bitno je pravovremeno reagirati kako ne biste ugrozili plodnost u budućnosti.

Molarna trudnoća
Druga komplikacija koje se može dogoditi jest upropaštena jajna stanica ili molarna trudnoća. Molarna trudnoća nastaje kada postoji oplođena jajna stanica, ali je rast embrija usporen ili se embrij uopće ne razvija. Veličina i starost embrija, u ovom slučaju, ne poklapaju se s vremenom začeća i zaostaju. Jajna stanica se neće često ni razviti u embrij, ili će se razvijati s abnormalnostima, tako da ne može opstati. Učestalost molarne trudnoće je jedna na svakih 1.000 trudnoća. Najčešći ishod ovakve trudnoće je spontani pobačaj. Ponekad se događa spontani pobačaj dok liječnici još ne stignu odreagirati, u protivnom ovakva trudnoća zahtijeva kirurški postupak za uklanjanje abnormalnog tkiva. Bez obzira na prethodnu trudnoću s nekom od ovih komplikacija, žene mogu ostvariti normalnu trudnoću u budućnosti. Iako je teško ne brinuti o potencijalnim komplikacijama u budućnosti, jako je bitno usvojiti zdrav stav. Što više opuštanja i uživanja godit će i vama i vašoj budućoj bebi. Ako primijetite bilo kakve promjene, uključujući jake bolove i neprestano krvarenje, po pozitivnom testu, obavezno se javite liječniku.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock