Ova prehrambena navika može vam pomoći da bolje spavate

Ako želite prespavati cijelu noć, razmislite o ovoj prehrambenoj navici

by | 26 siječnja, 2022
Prehrambena navika za bolje spavanje

Ako se borite s kvalitetom sna, velika je vjerojatnost da ste isprobali svašta – išli ste leći u isto vrijeme, maknuli ste mobitel daleko od sebe ili ste otišli u teretanu kasnije popodne kako biste se jednostavno srušili od umora u krevet. Iako su sve ovo korisni savjeti iza kojih stoji znanstvena potreba, možda ćete otkriti da sami po sebi nisu dovoljni. Ako tražite još jednu promjenu koja će vam pomoći da poboljšate kvalitetu sna, razmislite o hrani koju jedete.

Pročitajte više: Može li zdrava prehrana smanjiti rizik od demencije?

Iako već dugo znamo da je izbor prehrane povezan s kvalitetom sna, nova istraživanja otkrivaju kako vam jedna specifična prehrambena navika, slijedeći mediteransku prehranu, posebno može pomoći da brže zaspite i ostanete spavati cijelu noć. Nova studija, objavljena u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, pregledala je dvadeset prethodnih studija objavljenih između 1975. i 2021. kako bi usporedila sastav prehrane s kvalitetom sna. Istraživači su istaknuli mediteransku prehranu kao onu koja sadrži glavne kvalitete povezane s boljom kvalitetom sna.

Pročitajte više: Ove rutine prije spavanja osiguravaju vašoj djeci kvalitetan san

“Čini se da oni koji jedu više vlakana, zdravije masti (kao što su polinezasićene masti), voće i povrće bogato serotoninom i melatoninom te protuupalne hranjive tvari (kao što su antioksidansi, omega-3 masne kiseline) imaju bolji san”, komentirala je autorica studije Katherine Wilson. “No, potrebno je više studija kako bi se objasnilo što pokreće ova udruženja.”

Wilson dodaje da bi niz drugih navika, uključujući ograničavanje unosa kofeina i korištenje ekrana, također mogao pomoći u kvaliteti sna i da se ona razlikuje od osobe do osobe, “gotovo poput vašeg otiska prsta”.

“Jedna stvar koju mnogi ljudi imaju poteškoća s razumijevanjem veze između hrane i sna jest da postojeći podaci sugeriraju da se manje radi o specifičnoj hrani, a više o cjelokupnim obrascima prehrane”, kaže Wilson.

Pročitajte više: Ovo je prehrana kojoj se treba vratiti nakon svakog pretjerivanja

“Zajedno gledano, dokazi upućuju na to da ukupni obrasci zdrave prehrane, posebno oni koji osiguravaju dovoljnu nutritivnu ravnotežu s većinom kalorijskog unosa usmjerenim više usred dana, mogu biti korisniji za zdravlje spavanja. Briga o pojedinim namirnicama i hranjivim tvarima može propustiti veliku sliku.”

Dakle, još jedan beneficij koji uključuje mediteransku prehranu! Čini se da ćemo i mi o njoj morati ozbiljno razmisliti.

 

Foto: Unsplash