Pojavila se vježba koja bi vam mogla smanjiti podbradak?

Desetljećima stara tehnika jezika koja se ponovno pojavljuje kao TikTok trend navodno miče podbradak, no stručnjaci imaju podignute obrve

by | 5 srpnja, 2021
podbradak

Iako se možemo kladiti da svaki dan svane jedan novi TikTok trend, ovaj je zapravo svoje podrijetlo pokupio od prakse koja postoji već desetljećima.

“Mewing”, tehnika kojom mijenjate položaj jezika kako biste ojačali i definirali liniju čeljusti, pridružila se svijetu trendova u koji se baš svi kunu.

Praksa “mijavčenja” dobila je ime po osnivaču Johnu Mewu, 93-godišnjem bivšem ortodontu iz Velike Britanije. “Vjeruje da djeca mogu postići ravnije zube i bolje navike disanja koristeći tehnike poput mewanja, vjerojatno umjesto tradicionalnih tretmana poput ortodoncije ili operacija”, kaže zubarica iz Los Angelesa, Rhonda Kalasho, za Glamour.

@drzmackieAll about Mewing! #tiktokpartner #learnontiktok #mewing #tongues #dentist intro vid: @imjustinschmidt bg img: cancer.gov, threader.app♬ original sound – Your TikTok Dentist

Godinama je Mew osmišljavao vježbu koju je nazvao “ortotropika”, usredotočujući se na mijenjanje linije čeljusti i oblika svojih pacijenata kroz držanje lica i usne šupljine i vježbe. No, 2017. godine Opće zubarsko vijeće u Velikoj Britaniji oduzelo mu je zubarsku dozvolu “zbog neprimjerenog ponašanja uslijed javnog ocrnjivanja tradicionalne prakse ortodontskog kretanja zuba”, navodi se u članku časopisa Journal of Oral and Maxillofacial Surgery.

U osnovi, riječ je o tehnici koja uključuje promjenu položaja jezika radi poboljšanja disanja i, prema brojnim “svjedočenjima”, stvaranja čeljusti jasnijeg izgleda. Kad se odmaraju, pacijentima je naloženo da zatvore usne i pritisnu jezik na stražnje tvrdo nepce [krov usta] za razliku od dna usta. Održavanje pravilnog držanja – i nagnutog – također je ključno.

Na TikToku, gdje #mewing ima 205,5 milijuna pregleda, ljubitelji tehnike izgledaju prilično uvjereni da im ova vježba jezika ostavlja oblikovanu čeljust i smanjeni podbradak.

Koliko je “mewing” učinkovit?

Čak i ako redovito vježbate ovu tehniku, rezultati su kratkotrajni i imaju učinak “filtra”. Naime, kad tako podignete jezik, postiže se privremeni efekt koji podiže podbradak, no čim prestanete to prakticirati, učinci se raspršuju.

Ono možda važnije, mewing ima rizik jer praksa zahtijeva da se zubi dodiruju tijekom dana, što potencijalno može prouzročiti puno “trošenja zuba” i pukotina na caklini. Štoviše, stručnjaci smatraju da ako se nepravilno radi, može uzrokovati bol u zatiljku, u ustima, a možda i u neusklađenosti zuba.

Ali što je sa svim takozvanim dokazima više definiranih čeljusti na TikToku? Stručnjaci priznaju da bi promjena položaja vašeg jezika trenutačno vrlo dobro mogla definirati vašu čeljust, ali sveukupno, nema “nikakvih znanstvenih dokaza koji podupiru ovu praksu”, prema Jeffreyju Sulitzeru, dr. med. u izjavi za Shape.

Dakle, još jedan trend bez pokrića.

 

Foto: Juice Flair/ Shutterstock