Je li nam uopće potreban piling vlasišta?

by | 1 travnja, 2024
piling vlasišta

Raspitali smo se koliko je bitno u svoju rutinu njege dodati proizvod za piling vlasišta i na koje sve načine to pomaže u očuvanju zdravlja i izgleda naše kose.

Vrijeme je da na svoju policu u kupaonici uselite piling za vlasište. I to ne samo zato što je to bio jedan od najvećih trendova u 2023. godini – Pinterest je zabilježio porast od 55 posto u pretrazi pojmova “čisto vlasište” – već i zato što vaša kosa treba dodatnu ljubav nakon duge zime i promjena u temperaturi koje ona sa sobom nosi, a koje utječu na lučenje sebuma.

Svaka vlas na glavi povezana je s lojnim žlijezdama koje proizvode sebum. U gradovima gdje je zagađenje značajno, ili u mjestima gdje je visoka vlažnost zraka, žlijezde, da bi zaštitile vlasi i vlasište, proizvode više sebuma u svrhu obrane i tu je korijen problema – čestice iz zraka ili prašina lakše se i brže lijepe za masnu kosu. Piling koji njeguje vlasište neophodan je da bi se uklonio višak sebuma i prljavštine koju običnim pranjem kose ne možemo ukloniti, a istovremeno regenerira kožu i stimulira brži rast vlasi, poboljšavajući cirkulaciju. Nakon ovakvog tretmana, vlas će bolje upijati sve hranjive sastojke iz seruma i maski za kosu. Recimo to ovako: ne možete očekivati da vam je dom uvijek blistav ako nikad ne brišete prašinu. Na isti će način uklanjanje odumrlih stanica kože vlasišta omogućiti da vlasište prodiše.

Imajte na umu i da je potrebno odabrati proizvod u skladu s tipom vlasišta i kose. U svakom slučaju, birajte preparate koji nisu agresivni jer je primarna uloga sebuma biti zaštitna barijera vlasišta. Stoga je potrebno izbjeći iritacije koje mogu poremetiti ovaj prirodan proces. Kad je o učestalosti riječ, to možete lako i sami procijeniti – ako vam se kosa često masti, vrijeme je za piling. Također, ako u ovom periodu koristite više proizvoda za stiliziranje ili suhog šampona – možete biti učestaliji s ciljanom njegom vlasišta.

zdravlje kose

Kako odabrati idealan piling za vlasište

• Ako imate problema sa zamašćivanjem kose, isprobajte kemijski piling sa sastojcima poput salicilne kiseline. Također, glina može pomoći u upijanju viška masnoće.

• Ako imate osjećaj da vam je kosa teška ili prljava, no vaše vlasište ne proizvodi puno masnoće, moguće je da je kod vas problem u nagomilavanju proizvoda, posljedica korištenja “teških” šampona ili puno gela, laka… Ovo ćete riješiti mehaničkim pilingom.

• Ako imate perut, tada bi ipak bilo najbolje posavjetovati se sa specijalistom jer uzroci peruti mogu biti različiti.

• Ako inače imate normalno ili osjetljivo vlasište, a želite mu poboljšati zdravlje, blagi mehanički pilinzi s vrlo sitnim granulama ili kemijski pilinzi s malim dozama AHA ubrzat će odstranjivanje odumrlih stanica kože s vlasišta.

Najbolji proizvodi za piling vlasišta

 

Foto: Svitlana Hulko, Anton Vierietin/iStock via/ Getty Images Plus

Tagovi: