Ovo su najčešće pogreške koje radite kad sami kod kuće bojite kosu

by | 14 listopada, 2020

Ako ste se odlučili kosu bojiti kod kuće i biti sam svoj majstor, onda pripazite na pet najčešćih pogrešaka koje žene čine u procesu bojenja kose.

Kako bojati kosu kod kuće?
Postoji jedan dio žena koje godinama same boje kosu i već su vrlo dobro usavršile tu vještinu. No, ako ste do sada bili vjerni svom frizeru i za vašu boju kose brinuli su se isključivo profesionalci, a sigurni ste u odluku da kosu želite obojiti kod kuće, onda je nužno da znate što trebate izbjegavati, a koje korake ne smijete preskočiti kako ipak vaš frizerne bi morao popravljati štetu koju ste učinili. U nastavku vam donosimo najčešće pogreške koje se događaju kada se odlučimo kosu bojiti sami kod kuće.

Pogrešan izbor boje za kose

Pri odabiru boje za kosu nikako ne uzimajte u obzir samo boju kose koje je na glavnoj fotografiji na ambalaži. Iako smo navikli  u salonu samo pokazati  boju koju želimo, frizeri u pripremi ne koriste samo tu nijansu. Oni su stručnjaci koji  osim vaše prirodne boje kose, vaše trenutne boje, ali i stanja kose, kao i količini sijedih vlasi, vrlo dobro znaju procijeniti koje sve boje koristiti kako bi rezultat bila boja koju ste vi pokazali. Ono što je najbitnije u procesu bojenja kose kod kuće jest činjenica da je kosu kod kuće puno lakše potamniti nego posvijetliti, naročito ako želite da vaša kosa i dalje ostane zdrava. Ako ste inače plavuša, savjetujemo da se strpite još neko vrijeme i sačekate da se o vašoj kosi pobrine stručnjak, dok će dame s tamnijom kosom imati puno lakši zadatak. Osim što je nužno da pogledate kako boja koju želite izgleda u nijanseru (ima ih gotovo svaka trgovina koja ima boje za kosu) nužno je da pogledate i ostale fotografije na ambalaži, na njima je najčešće naznačeno kako će boja koju želite izgledati na različnim nijansama kose. Da sumiramo, ovo nikako nije trenutak u kojem ćete raditi drastične promjene boje kose, kod kuće se možete bojiti u boju koja je dvije nijanse tamnija ili svjetlila od vaše kose. Sa svim ostalim eksperimentima riskirate štetu na kosi.

Priprema kose prije bojenja
Postoje mitovi o pranju, odnosno nepranju kose prije bojenja. Svježe oprana kosa se ne preporučuje kako bi vlasište imalo vremena proizvest sebum koji se prirodno formira na vlasištu i jednom kada na kosu nanesete boju, on će spriječiti da vas vlasište češe, zateže ili pecka. S druge strane, nikako se ne savjetuje boju nanositi na jako masnu kosu jer rezultat može biti neujednačena nijansa kose. Dakle, kosu operite dan- dva prije bojenja.

Test za alergije
Boje u sebi sadrže razne kemikalije, a neke od njih određenim tipovima kože mogu smetati. Kako biste izbjegli alergijske reakcije, prije nego što boju stavite na kosu, napravite test. Kako napraviti test, piše na svakoj ambalaži, a iako varira od proizvođača do proizvođača, u pravilu se radi o vrlo jednostavnom procesu. Malu količinu boje za kosu možete testirati na unutarnjem pregibu lakta: nanesite malo boje na kožu 45 minuta, a zatim pratite reakciju kože dva dana.

Kriva procjena potrebne količine boje za kosu
Jedna od najčešćih pogrešaka početnika bojenja kose  kod kuće jest kriva procjena količine pa se vrlo često žene odluče na nasumično raspoređivanje boje po cijeloj dužini kose, a to najčešće ne završi savršenom bojom koju ste očekivali. Jedna kutija boje za kosu bit će dovoljna ako imate srednje dugu i ne pretjerano gustu kosu. Ako je vaša kosa duga i gusta, nanosite boju na izrast i dužinu, bit će vam potrebne dvije ili više boje za kosu.

Neravnomjerno nanošenje boje za kosu
Nanošenje boje za kosu je također jedna od grešaka koju može biti teško ispraviti. Iako frizeri vrlo često počinju bojenje od lica, vi biste trebali ovoj proces započeti na stražnjem dijelu glave. Naime, frizeri su puno brži i vrijeme koje je njima potrebno da nanesu boju na cijelu kosu je znatno kraće od vremena koje će biti potrebno vama. Ako krenete boju za kosu nanositi na prednjem dijelu glave, dok završite na nekim dijelovima kose boja će već biti 20-ak  minuta  duže i to može rezultirati neujednačenom bojom kose- osim toga, vrlo je bitno da pratite vrijeme koje piše u uputama. Boju nemojte držati ništa duže ni kraće nego savjetuje proizvođač, a obratite pozornost i na to stavljate li odmah boju na cijelu dužinu kose ili je potrebno prvo obojiti  izrast, pa nakon određenog vremena boju nanijeti na cijelu dužinu kose.

IZVOR: ECLECTIC.HR

Photo by Toa Heftiba on Unsplash