Navike kojima ćete poboljšati svoje financijsko stanje i odnos prema novcu

by | 14 listopada, 2020

Samostalan život, između ostalog, zahtijeva dobro baratanje novcem. No velik broj osoba s tim se bori ne samo na početku svoje samostalnosti nego cijeloga života.

Dobro upravljati vlastitim novcem znači naučiti kako vlastita osobnost, okruženje, stil života te iskustvo utječu na vaš odnos s novcem te financijsku stabilnost. Ako imate probleme s financijama i financijskom stabilnošću, danas možete pronaći brojne savjete vezane uz to. U nastavku vam donosimo pet navika kojima na jednostavan način možete poboljšati svoj odnos s novcem.

Napravite listu financijskih stresora

Financije mogu prouzrokovati stres na mnoštvo načina. Kako biste s tim stresom izašli na kraj najprije ga morate detektirati. Ako vam smeta to što imate plaću manju nego zaslužujete, ako vam smetaju kolege, loš posao, to što nemate slobodan dan – sve to napišite na papir. To će vam pomoći da otpustite emocije te da imate bolji uvid u stvari koje trebate riješiti.

Svakoga se dana prisjetite vlastitih vrijednosti

Nikada nemojte zaboraviti koliko vrijedite. Budite iskreni prema sebi, usporedite svoj rad, trud i sposobnosti s plaćom koju imate. Nemojte zaboraviti na vlastite uspjehe, zapisujte ih na papir i redovito ih se prisjećajte. To će vam dati motivaciju potrebnu za promjene i daljnji rad.

Obratite pozornost na način na koji govorite o novcu

Uvjerenja i načini na koji govorimo o novcu često su povezana s načinom na koji trošimo i na koji se odnosimo prema financijama. Ako ste konstantno negativni kada je novac u pitanju – to vas najčešće ograničava u daljnjem zarađivanju. Pokušajte na novca gledati s većom dozom pozitivnosti.

Budite upoznati s vlastitim brojkama

Mnogi ljudi nikad ne stavljaju na papir ono što zarađuju i ono što troše te ono što žele i mogu uštedjeti. Ako imate problem s financijama, prva stvar koju možete napraviti jest zapisivanje vlastitih brojki. Zapisujte redovito sve što je vezano za vaše financije kako biste lakše detektirali problem.

Potražite financijsku pomoć prijatelja

Ako nemate osjećaj za financije i za upravljanje vlastitim novcem, a znate nekoga tko to radi odlično – obratite mu se za pomoć. Postavite si pitanje – je li netko tko mi je blizak odličan kada je u pitanju novac, tko me inspirira kada je u pitanju zarađivanje i novac. Nakon toga, obratite se za pomoć osobi čije se ime krije u odgovoru prethodnih pitanja. Zajedno postavite financijski cilj te načina na koje ćete doći do ostvarenja tog cilja.

Foto: Christin Fume/Unsplash