Sjajni YouTube kanali koji će vas naučiti upravljati vlastitim novcem

by | 6 listopada, 2020

Jedan od najvećih problema današnjice je novac. No bilo da ga ne znate trošiti, štedjeti ili zaraditi, postoje ljudi koji vas mogu učiti i naučiti tome.

Danas, u doba interneta i apsolutne povezanosti te dostupnosti, uz nekoliko klikova moguće je doći do potpuno besplatnih genijalnih savjeta iz bilo koje sfere života. To nas dovodi do besplatnih internetski materijala iz svijeta financija. Ti besplatni materijali i savjeti nalaze se na YouTube kanalima osoba koje su i same često imale problem s novcem. U nastavku vam donosimo pet najboljih YouTube kanala koji će vas naučiti upravljati vlastitim novcem.

Nate O’Brien

Nate je u svijetu financija poznat kao financijski minimalist. Kad ne radi na svom YouTube kanalu i videima, putuje svijetom. Njegova najpopularnija i najgledanija videa tiču se ulaganja i dionica, no Nate uz to daje genijalne savjete o osobnim financijama. Kako zaraditi dodatno, kako uštedjeti, kako putovati s malim budžetom, kako biti produktivniji – samo su neke od tema iz Nateovih videa koja će vam itekako pomoći kada su u pitanju novci.

Graham Stephan

Graham Stephan jedan je od najpoznatijih YouTubera koji se bave financijama. Graham je umjesto fakulteta odabrao baviti se nekretninama i sa samo 18 godina dobio je licenciju. Od 2008. godine Graham je prodao je nekretnina u vrijednosti od oko 125 milijuna dolara. Osim savjeta koji se tiču zarade u svijetu nekretnina, Graham svoje pratitelje uči kako biti uspješan bez fakulteta, kako pametno trošiti svoj novac, kako štedjeti te, također, kako posložiti misli i iskoristiti prilike da biste imali poduzetnički Mindset.

Ryan Scribner

Ryan je financijski orijentiran YouTuber čije su dvije velike ljubavi ulaganje te dionice. No Ryan će vam ponuditi puno više od te dvije teme, a njegova videa naučit će vas kako raspolagati s vlastitim novcem. Dobit ćete savjete o tome kako srezati mjesečne troškove, kako uštedjeti, kako zaraditi dodatno uz stalan posao, kako putovati za male novce te kako započeti vlastiti biznis.

Andrei Jikh

Andrei Jikh bavi se raznim temama iz područja financija, a velik broj njih tiče se upravo osobnih financija i raspodjela budžeta. Na njegovom ćete kanalu pronaći videa putem kojih će vas učiti kako sačuvati 50 posto mjesečne zarade, kako otići u prijevremenu mirovinu, koji su najplaćeniji poslovi, kako zaraditi od doma, je li bolje kupiti ili iznajmiti dom i slično.

The Financial Diet

The Financial Diet YouTube kanal te istoimeni blog na sceni su od 2015. godine, a bave se temama poput karijere, studija, budžeta te životnog stila. Kanal je raspoređen u pet kategorija koje će vam zasigurno pomoći u lakšem raspoređivanju novca. Kategorije su The Financial Confessions (život i interakcija s novcem), Making It Work (istinite priče osoba koje su uspjele i to najčešće počevši od nule), The Lifestyle Fix (trikovi i savjeti pomoću kojih ćete živjeti život koji želite s budžetom koji imate), The Financial Diet (osobne financije iz različitih pogleda i uglova) te The 3-Minute Guide (kratka videa putem kojih se na zanimljiv i lak način govori o kompliciranim financijskim temama.

Foto: Kon Karampelas/Unsplash