Kako prestati živjeti od plaće do plaće u 3 laka koraka

by | 8 rujna, 2020

Kad nakon srednje škole ili fakulteta izguramo prvi mjesec bez pomoći drugih, vrlo brzo shvatimo da samostalan život nije nimalo laka stvar.

Nitko nas ne priprema za plaćanje računa, ne postoje predmeti i kolegiji koji nas uče kako rasporediti mjesečnu plaću na mjesečne troškove. To moramo naučiti sami. Neki su ljudi prirodni talenti kad je u pitanju raspodjela novca, pametno trošenje i štednja, a neki jednostavno ne znaju s novcima i brojkama. Ovi drugi najčešće žive od plaće do plaće, bez obzira na to koliko ona velika bila. No baš kao što dobro iskorišten dan treba isplanirati unaprijed pomoću rasporeda i to-do liste, dobro iskorištena plaća treba vlastiti plan kako se ne bi raspršila prije nego što dobijemo iduću.

Napravite dobar financijski plan

Kako biste prestali živjeti od plaće do plaće te kako biste izbjegli anksioznost koja se javlja pred kraj mjeseca, morate imati dobar financijski plan. Dobar financijski plan jednak je dobro isplaniranom danu. Kad budete znali koliku svotu novca možete trošiti na određene stvari, nećete se dovoditi u bespotrebne minuse. Evo kako napraviti dobar financijski plan.

Realno sagledajte troškove

Najprije je potrebno realno sagledati vlastite troškove. Pri sâm vrh troškova navedite nužne troškove poput stanarine, režija, kredita i slično. Zatim troškove brige o sebi, u koje su uključeni treninzi, kozmetički tretmani i slično te troškove zabave, poput odlazaka na kave, noćne izlaske, odlaske u kino itd. Posljednje na listu stavite nužne troškove koje nemate svaki mjesec. U tu kategoriju spada kupovina novih čizama, popravak hladnjaka i slično.

Srežite bespotrebne troškove

Danas, kad je hranu moguće naručiti u nekoliko klikova i kada odjeću možete kupovati iz udobnosti svog kreveta, teško je ne trošiti bez ikakvog plana i programa. Prije nego što sljedeći put odlučite kupiti novu haljinu ili otići na treću kavu u danu, zapitajte se je li to doista nužno.

Štedite

Štedjeti možete upravo rezanjem bespotrebnih troškova, no štednja, isto tako, može značiti odvajanje iste svote novca svakog mjeseca. Ako imate problem sa štednjom, dajte joj na važnosti tako što ćete štedjeti za neku posebnu prigodu, putovanje ili nešto što dugo želite, a niste si mogli priuštiti.

Foto: Estée Janssens/Unsplash