Ova četiri biljna ulja spadaju među najzdravije, naučite ih pravilno koristiti u kuhinji

by | 23 kolovoza, 2020

Izbor ulja za kuhanje je velik, no nisu sva ulja zdrav i dobar odabir. Mnoga biljna ulja su visoko prerađena i rafinirana, što znači da su izgubila sve minerale i antioksidanse. U pravilu, ulja iz sjemenki i orašastih plodova, koja su manje prerađena i hladno prešana, bolja su za zdravlje ljudi. U nastavku vam donosimo nekoliko zdravih ulja za jelo i kuhanje.

Najzdravija ulja za kuhanje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je najmanje prerađeno i stoga je zdravije od ostalih maslinovih ulja. Prepuno je antioksidanasa, fitosterola i vitamina. Dobro je dodati ga u salate, na tost, u tjestenine nakon kuhanja te za brzinsko sotiranje. Nije dobro za duboko prženje, pečenje ili duže sotiranje.

Kokosovo ulje

O dobrobitima hladno prešanog kokosovog ulja znaju gotovo svi. Ono je bogato laurinskom kiselinom, koja snižava kolesterol. Zbog visokog udjela zasićenih masnih kiselina, kokosovo je ulje najbolje koristiti štedljivo. Ono je dobro za prženje u tavi te odlična zamjena za maslac u spremanju veganskih slastica i kolača. Nije dobro za duboko prženje.

Ulje sezama

Sezamovo ulje jedno je od najstabilnijih ulja, svijetle je boje i snažnog mirisa. Redovito korištenje sezamovog ulja u prehrani smanjuje šećer u krvi i visok tlak te je prepuno antioksidanasa koji djeluju blagotvorno na zdravlje ljudi. Najbolje je koristiti ga za sotiranje te za tostiranje začina. Problem je što se zbog intenzivnog okusa ne slaže uz sve namirnice pa budite oprezni.

Ulje badema

Hladno prešano bademovo ulje sadrži tri vrste esencijalnih masnih kiselina: omega-3, omega-6 i omega-9. Jedno je od najzdravijih ulja te se, osim u prehrani, koristi i u kozmetici. Bogato je antioksidansima, što ga čini borcem protiv slobodnih radikala, a ima i protuupalna svojstava te je dobro za imunološki sustav. Odlično je za prženje, pečenje, grilanje te za pravljenje peciva i slastica koje će obogatiti njegova orašasta aroma. Pri kupnji vodite računa o tome da se radi o hladno prešanom ulju jer u protivnome nije dobro pri visokim temperaturama.

 

Foto:  Juan Gomez/Unsplash