Ako želite imati lijepe sukulente, slijedite ovih šest savjeta

by | 23 kolovoza, 2020

Možda vam se sukulenti sviđaju zbog svoje ljepote ili jer ste čuli da je riječ o otpornim biljkama koje je nemoguće upropastiti. Iako su otporni, i sukulenti ipak zahtijevaju određenu njegu.

Na tržištu je mnoštvo različitih vrsta sukulenata, pa BuzzFeed donosi paletu općenitih savjeta i trikova kako brinuti o njima bez obzira na vrstu.

1. Birajte terakotu

Ako vaš sukulent još živi u plastičnoj teglici u kojoj ste ga kupili, vrijeme je da mu omogućite novi dom. Presađivanje zvuči kao naporan posao, ali plastične teglice prebrzo isušuju zemlju i usporavaju rast sukulenata, a to je ono što ovim biljkama nikako ne odgovara. Dodatno, ako malo zaprljate ruke zemljom, to će pomoći vašem mentalnom zdravlju.

Sukulenti više vole da im se korijenje brzo suši, pa će im najviše odgovarati tegla s dobrom drenažom i puno protoka zraka. Ako je predugo u vlažnoj zemlji, korijenje će mu istrunuti i biljka će uvenuti. Zato je tegla od terakote najbolji odabir. Brzo se suši, prozračna je, upija vodu iz zemlje i sprječava nagomilavanje vode oko korijenja. Potražite teglu koja je nekoliko centimetara veća od vaše trenutačne teglice.

Ako želite koristiti staklenu teglu ili terarij, svakako na dno stavite dosta kamenja. Staklene tegle jako su privlačne, no loš su izbor kad je riječ o drenaži. Kamenje će omogućiti istjecanje vode bez da se potopi korijenje, a također će upiti višak vode.

2. Pažljivo s odabirom tla

Ako koristite zemlju za lončanice, kako bi se brže sušila dodajte joj pijesak ili perlit jer su porozni. Ako još niste nabavili zemlju, kupite mješavinu za kaktuse koja već ima osmišljene omjere za idealnu drenažu.

3. Nemojte zalijevati previše

Zemlju zalijevajte onoliko koliko je potrebno da krene kapati iz drenažne rupe na dnu. Tada prestanite sa zalijevanjem jer vašoj biljci više ne treba voda sve dok se zemlja potpuno ne osuši. Toliko je jednostavno. Ako previše zalijevate sukulente, korijenje će istrunuti. Zato je važna strpljivost. Bolje je kad biljke dobivaju manje vode nego da ih previše zalijete. Zemlji će trebati oko tjedan dana da se potpuno osuši, ovisno o veličini vaše biljke. Većima je potrebno i do mjesec dana. No čak i tada, ako je i nakon tjedan dana zemlja još vlažna, ne zalijevajte nego pričekajte da se potpuno osuši.

4. Koristite kanticu

Iako ste možda došli u napast da uzmete vodu u spreju i malo navlažite listove svog sukulenta, nemojte. Ili mislite da mu je nježnije dodati vodu sprejem radije nego zalijevanjem. No voda tako neće doprijeti do korijena nego će biljka stvoriti još novog korijenja kako bi upila i to malo vlage. Na taj način, sukulent neće dugo preživjeti. Puno će bolje napredovati ako ga propisno zalijete. Usmjerite vrh kantice za zalijevanje izravno prema zemlji oko sukulenta i izbjegavajte listove. Ako se na njima nakupe kapljice vlage, postat će gnjecavi i ispuhani.

5. Dajte mu sunca

Sukulenti vole sunce budući da su ionako pustinjske biljke. Preferiraju sve od snažnog do umjerenog sunca, pa pronađite prozor koji gleda na jug jer ćete tako imati dovoljno svjetla tijekom cijelog dana i ondje smjestite svoje biljke.
Sukulenti u bojama poput narančaste, ljubičaste ili drugih žarkih nijansi najviše vole svjetlo, pa je za njih bolji izbor život u vrtu nego u tegli. Ako želite imati sukulente u stanu, kupite zelene jer oni mogu podnijeti i manje svjetla.

6. Pripazite na simptome

Dobra vijest je ta da mrtvo lišće na dnu sukulenta nije razlog za paniku. To je posve normalno i od vas se očekuje samo da ih uklonite. Nježno ga otkinite i to je to. Loša vijest je ako listovi otpadaju, žuti su ili prozirni ili su na dodir gnjecavi. Najčešći uzrok je previše zalijevanja, pa pričekajte da se zemlja potpuno osuši prije nego opet zalijete biljku. Također, razmislite koliko često zalijevate biljku pa smanjite učestalost. Znak pretjeranog zalijevanja mogu biti i crne mrlje, a u tom slučaju trebate odrezati vrh biljke, ukloniti dijelove s crnim mrljama, pričekati tri do pet dana da se odrezani vrh osuši te ga potom presaditi u novu zemlju.

Ako su se listovi smežurali i djeluju suho i lomljivo, premalo zalijevate biljku. Zemlja se mora natopiti vodom dok ne krene kapati iz otvora za drenažu. Nakon nekoliko ciklusa zalijevanja, vaša biljka bi se trebala oporaviti.

Photo by DESIGNECOLOGIST on Unsplash