Većina žena osjeća se preopterećeno svojim poslom, pokazala je studija

A to izravno utječe na mentalno zdravlje

by | 22 veljače, 2024

Čak 93 % ispitanih žena izjavilo je da nedostatak ravnoteže negativno utječe na njihovo mentalno zdravlje. Što bi trebalo promijeniti?

Kada ste posljednji put osjetili da vam je posao postao pretežak? Razmišljate li o tome kako je ravnoteža između posla i privatnog života potpuno poremećena, s poslom koji opterećuje klackalicu do te mjere da se “život” jedva može uočiti?

Ako je vaš odgovor na prethodno pitanje nešto drugo osim “Nikad, uvijek sam bez stresa i uvijek nadmašujem sve”, niste jedini.

Novo istraživanje provedeno od strane Bloom UK, u izvješću nazvanom “The Juggle”, pokazuje koliki problem postaje neravnoteža između posla i privatnog života te koliko to negativno utječe na mentalno zdravlje.

Istraživanje je obuhvatilo više od 700 žena koje rade u oglašavanju, marketingu i komunikacijama te je pokazalo da je 93 % njih izjavilo kako nedostatak ravnoteže između posla i privatnog života ima negativan utjecaj na njihovo mentalno zdravlje.

Četiri od pet (83 %) žena izjavilo je da su zbog toga imale problema s fizičkim zdravljem, dok je gotovo polovica (43 %) iskusila simptome stresa, tjeskobe ili izgaranja.

Zašto? Velik dio borbe za ravnotežu leži u jednostavnoj činjenici da imate previše posla. Više od polovice (54 %) ispitanih žena često ima osjećaj preopterećenosti poslom, dok trećina izjavljuje da imaju ograničenu ili nikakvu kontrolu nad količinom posla koja im je dodijeljena. Prečesto žene moraju ostati do kasno kako bi nadoknadile zaostatke, a dvije trećine žena radi prekovremeno barem jednom tjedno, kako piše Stylist.co.uk.

Zabrinjavajuće je što se ti problemi produbljuju. Dvije trećine obojenih žena smatra da njihova etnička pripadnost znači da se suočavaju s jedinstvenim izazovima ili preprekama u postizanju ravnoteže između poslovnog i privatnog života. Više od polovice žena izjavilo je da je nedostatak ravnoteže između posla i privatnog života negativno utjecao na njihove osobne odnose.

Dvije petine obojenih žena (41 %) ne smatra da njihov posao omogućuje zdravu integraciju osobnog i profesionalnog života, u usporedbi s trećinom (31 %) bijelih žena.

Nedostatak kontrole pogoršava stvari; više od polovice obojenih žena reklo je da postoji nedostatak zastupljenosti ili uključenosti u procese donošenja odluka.

Što bi moglo pomoći? Uobičajena preporuka anketiranih žena bila je nuditi programe mentorstva, treninga ili sponzorstva posebno za žene.

Osim toga, često je potrebna kulturološka promjena: radna mjesta trebaju stvoriti sigurne prostore za žene da govore kada im posao postane prevelik i osigurati sustave za sprječavanje preopterećenosti i izgaranja.

Svijest o tome kako drugi čimbenici mogu pogoršati probleme ravnoteže između posla i privatnog života također je ključna.

Pročitajte: Ana Čerenšek: “Sreća jest imanje slobode da radimo vlastite odabire” 

Foto: Pexels, nortonrsx iStock/Getty Images Plus via Getty Images