Četiri navike koje prirodno podržavaju hormonalno zdravlje

by | 12 srpnja, 2023
sretna žena vježbanje

Ako pratite kreatore u wellness prostoru ili provodite vrijeme na internetu, velika je vjerojatnost da ste čitali ili čuli o “balansiranju hormona”.

Izraz je trenutačno jako popularan, a ljudi na internetu i na društvenim mrežama opsjednuti su njime. Primjerice, na TikToku videozapisi označeni hashtagom #hormonebalance imaju 1,4 milijarde pregleda i stalno rastu.

Hormoni su kemijski glasnici koje proizvodi endokrini sustav. Oni su zaduženi za bezbroj temeljnih tjelesnih procesa, od metabolizma, preko spavanja, do raspoloženja.

Hormonska ravnoteža

Kad se govori o balansiranju hormona, općenito se misli na održavanje zdravlja hormona kroz životne navike. To uključuje pravilno spavanje i održavanje aktivnosti.

Cilj je ublažiti učinke hormonalne neravnoteže koja se javlja kada su razine hormona previsoke ili preniske. Prema dr. Caseyju Kelleyju, hormonalna neravnoteža može utjecati na različite hormone, kao što su estrogen, progesteron, testosteron, kortizol, inzulin, hormoni štitnjače i drugi.

Dr. Linda Khoshaba, osnivačica Natural Endocrinology Specialists, objašnjava da se pojam “balansiranje hormona” često povezuje s hormonima ženskog reproduktivnog sustava, ali se također odnosi i na druge hormone. To znači da je važno održavati ravnotežu hormona stresa poput kortizola, metaboličkih hormona poput inzulina, hormona štitnjače i mnogih drugih.

S druge strane, hormonska neravnoteža može uzrokovati niz simptoma, uključujući umor i promjene raspoloženja.

Kako prirodno podržati hormonalno zdravlje?

Usredotočite se na dovoljan unos vlakana

Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, biljna hrana poput voća, povrća i cjelovitih žitarica često se smatra hranom koja je dobra za crijeva. A upravo konzumacija prave hrane za zdravlje crijeva također može utjecati na vaše hormonalno zdravlje.

Pročitajte: Knjige o ženskom tijelu i hormonima koje bi morala pročitati svaka od vas 

Pripazite na unos šećera

Konzumiranje previše šećera može pridonijeti ovoj neravnoteži, tako da smanjenje ili ograničavanje unosa dodanih šećera može imati ključnu ulogu u ovom aspektu hormonskog zdravlja.

Prema Harvard T.H. Chan School of Public Health, uobičajeni izvori dodanog šećera uključuju zaslađena pića, prerađene žitarice i peciva. Šećer također može biti lukavi dodatak neočekivanoj hrani poput umaka za tjesteninu u staklenkama, preljeva za salatu, kečapa/začina, slanih grickalica i jogurta.

Pripazite na količinu stresa

“Smanjenje razine stresa je vjerojatno najvažnija stvar koju možemo učiniti da ‘uravnotežimo hormone'”, kaže dr. Messer.

Kronični stres može dovesti do prekomjerne proizvodnje kortizola, što može poremetiti druge hormonalne procese, uključujući reproduktivnu, metaboličku i imunološku funkciju. Strategije upravljanja stresom, poput meditacije i dubokog disanja, mogu pomoći u regulaciji razine kortizola te podržati cjelokupno hormonalno zdravlje.

Budite aktivni

“Vježbanje ima ključnu ulogu u funkcioniranju hormona. Može pomoći u regulaciji razine inzulina, smanjiti hormone stresa i potaknuti hormone koji poboljšavaju raspoloženje poput endorfina,” objašnjava dr. Khoshaba.

Redovita tjelovježba također je važna za sprječavanje hormonskog gubitka koštane mase, dok s druge strane sjedilački način života može povećati rizik od inzulinske rezistencije i drugih hormonalnih neravnoteža.

žena vježba u prirodi

Pročitajte:  Studija otkriva da slušanje tužne glazbe može poboljšati mentalno zdravlje 

Foto: Pexels, Alena Zakharova iStock/Getty Images Plus via Getty Images