Sve što trebate znati o krutim šamponima + 6 najboljih za vašu kosu

Recite zbogom plastičnim bočicama

by | 18 rujna, 2023
Najbolji kruti šamponi

Kruti šampon odlična je alternativa ako se želite približiti ekološkoj zero waste filozofiji ili smanjiti potrošnju plastičnog otpada u svom kućanstvu. A voljet će ga i vaša kosa jer obiluje prirodnim, njegujućim sastojcima.

Koliko god volimo svoje omiljene šampone i regeneratore, vrijeme je da se suočimo s činjenicama: plastične bočice često završe na odlagalištima otpada ili u oceanu, pridonoseći zagađenju okoliša.

Osim toga, u proizvodnji krutih šampona koristi se nezamislivo manja količinu vode, za razliku od njegovih tekućih sestrični. Uglavnom se prodaju bez pakiranja ili u recikliranoj, papirnatoj ambalaži, a jedna pločica, ovisno o njezinoj veličini i učestalosti pranja kose, može potrajati koliko i dva do tri tekuća šampona!

Kao da sve ovo nije dovoljno, lagani su za nošenje, zauzimaju manje prostora u kozmetičkoj torbici i ne mogu se proliti, što ih čini idealnom solucijom za putovanja. Trebate još jedan razlog zašto reći “da” krutim šamponima?

Pročitajte: Spriječite pojačano opadanje vlasi s ove 3 japanske tajne za blistavu i gustu kosu

Najbolji kruti šamponi

Koju formulu odabrati?

Premda kruti šamponi neminovno podsjećaju na sapun, njihova je formula drugačija. Bazi formule, koja je slična onoj za sapune za pranje lica i tijela, dodani su sastojci za njegu kose, kao i aditivi za stvaranje pjene kako bi proizvod bolje obavio svoju zadaću.

Jednako kao i njegove tekuće verzije, ni svi kruti šamponi nisu jednaki. Najbolje je da ga odaberete prema tipu ili trenutnom stanju kose ne zanemarujući pritom deklaraciju s popisom sastojaka. Dajte prednost prirodnim, njegujućim sastojcima poput shea, mango, kakao i sličnim hranjivim maslacima, zajedno s jojobinim, avokadovim, arganovim ili drugim hidratantnim uljima.

Dodana eterična ulja u krutom šamponu služe za prirodno aromatiziranje da bi kosa fino mirisala ali su, zapravo, puno više od toga. Biljne se esencije koriste za dodatni njegujući efekt, primjerice ružmarin i lavanda pomažu da kosa brže raste, a kamilica pruža blistavost plavoj kosi.

Najbolje je izbjegavati šamponske pločice koje koriste umjetne parfeme, SLS (lauril sulfat) i slične kemijske, agresivne aditive jer mnogi od ovih sastojaka uklanjaju s tjemena prirodna, zaštitna ulja čineći kosu suhom i lomljivom te sklonom svrbeži i peruti.

6 najboljih krutih šampona za kosu

 

Pročitajte: Spas za suhu i oštećenu kosu: najbolji šamponi s hijaluronom

Foto: Ilona Shorokhova, iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Sarah Chai/Pexels; PR