3 navike koje će vas približiti zero waste načinu života i dobre su za vas

by | 5 rujna, 2020

Ponekad i samo mali pomaci mogu potpuno promijeniti loše navike.

Ne morate biti veliki zagovaratelj ekologije da biste bili svjesni koliko štete činimo okolišu na svakodnevnoj bazi. Tome su često krive navike koje smo lijeni mijenjati, zaboravimo, zaključimo “ne da nam se”. A doista nije teško. Potrebno je samo malo truda da bismo iskorijenili čestu uporabu plastike i slično. Time bismo poboljšali i zdravstveno stanje, a i puno je jeftinije živjeti uz poštovanje ekologije. Evo nekoliko primjera koje će vam to dokazati, a možete već danas o njima početi razmišljati.

Napravite si slamke od bambusa

Slažemo se da ovo nije predmet od iznimne važnosti u životu, ali ne biste vjerovali koliko plastičnog otpada čine i slamke koje završavaju u morima. Ako se već moraju koristiti neka budu od bambusa, a možete ih napraviti sami kod kuće. Samo se pobrinite nabaviti sirovinu, a bambus će vam uzvratiti dugotrajnošću. Moguće ga je nanovo prati i sušiti i dugotrajan je.

Platnene, platnene i samo platnene vrećice

Kada bismo uvijek pri ruci imali laganu platnenu vrećicu kako bismo mogli odbiti svaku plastičnu ponuđenu prilikom kupovine, svijet bi bio ljepše mjesto. Platnene vrećice su zdravije za vas i okoliš, a jedino što morate jest redovito ih prati. Lagane su i lako se smotaju u smotuljak koji može uvijek biti uz vas; u torbi, u autu, u jakni, kad god se sjetite damorate do dućana. Samo vam mora ući u naviku i platnene vrećice će vas pratiti gdje god da idete.

Što još možete napraviti kako biste očuvali okoliš pročitajte na grazia.hr.

Foto: Pexels