Ova poznata dijeta smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena, pokazalo je istraživanje

by | 16 ožujka, 2023
mediteranska dijeta, srčane bolesti, demencija

Mediteranski način prehrane mogao bi smanjiti rizik od srčanih bolesti kod žena za 24 posto, pokazalo je novo istraživanje.

Studija je kombinirala istraživanja o mediteranskoj dijeti, izdvojivši podatke o ženama.

Onim ženama koje su konzumirale više namirnica poput povrća i voća, cjelovitih žitarica, mahunarki, orašastih plodova i plodova mora, a manje crvenog i prerađenog mesa, znanstvenici su u sklopu studije dodali više bodova.

Takav način prehrane povezan je s brojnim zdravstvenim dobrobitima, a nedavno provedena odvojena studija pokazala je da je kasnije u životu općenito smanjen rizik od razvoja demencije kod osoba koje se pridržavaju ovakvog načina prehrane.

Pročitajte: Nova studija pokazala koje su posljedice preskakanja obroka

Mediteranska prehrana za smanjenje rizika demencije

U najnovijoj studiji, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Heart, znanstvenici su objedinili podatke iz svih prethodnih studija provedenih na ženama koje se pridržavaju mediteranske dijete te su ih povezali s rizikom od srčanožilnih bolesti i preuranjenom smrću tijekom razdoblja praćenja.

Prikupljeni su podaci iz prethodnih 16 studija kojima je obuhvaćeno više od 720 000 žena, a zdravlje njihova srčanožilnog sustava praćeno je u prosjeku 12,5 godina.

Stručnjaci su nakon analize uočili da su žene koje su najviše slijedile mediteransku prehranu imale 24 posto manji rizik od srčanih bolesti i 23 posto manji rizik od preuranjene smrti u odnosu na one koje nisu slijedile takvu dijetu. Zatim su pregledali podatke za muškarce i pronašli gotovo iste rezultate – kako piše CNN.

Tim su vodili znanstvenici sa Sveučilišta u Sydneyju. Oni su ustanovili da je kod žena koje su se “disciplinirano pridržavale” mediteranske prehrane uočeno 24 posto manje izgleda od razvoja od srčanožilnih bolesti.

“Ustanovili smo da je mediteranska prehrana korisna za žene, s 24 posto nižim rizikom od srčanožilnih bolesti i 23 posto nižim rizikom od ukupne smrtnosti”, napisali su autori.

Bez obzira na spol, zdrav način života koji uključuje uravnoteženu prehranu poput mediteranske može pridonijeti smanjenju rizika od razvoja bolesti srca i krvožilnog sustava te čimbenika rizika za njihov nastanak, poput dijabetesa tipa 2, pretilosti, visokoga krvnog tlaka i visokog kolesterola.

“Jednostavno je. Nastojite konzumirati puno voća i povrća, graha, leće, cjelovitih žitarica, ribe, orašastih plodova i sjemenki te malo mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti, a konzumirajte masti iz nezasićenih izvora poput maslinovog ulja. Važno je i to da se konzumira manje mesnih prerađevina, da se u organizam unosi manje soli i da se slatko svede na minimum”, pojasnila je Victoria Taylor, dijetetičarka zaklade British Heart.

Pročitajte: Pet namirnica koje bi svaka žena u 40-ima trebala jesti za brži gubitak na težini

Foto: OksanaKiian iStock/Getty Images Plus via Getty Images