Želite povećati unos magnezija? Konzumirajte više ovih namirnica

Umor, loše raspoloženje, gubitak apetita povezani su s nedostatkom ovog minerala

by | 17 ožujka, 2022
Zeleno povrće i voće

Svi ste nesumnjivo čuli za to da je tijelo važno redovito opskrbljivati hranjivim tvarima, a osim vlakana, proteina i zdravih masti, tu su i vitamini i minerali koji nam mogu riješiti neke svakodnevne probleme koje pripisujemo svakodnevici.

Često zanemareni mineral, magnezij, pomaže kod kontrakcije i opuštanja mišića te je jedan od uobičajenih elektrolita zajedno s natrijem, kalijem i kalcijem. Magnezij je uključen u više od 300 reakcija u tijelu uključujući apsorpciju i zadržavanja drugih elektrolita, regulaciju glukoze u krvi, funkcija mišića i živaca, sinteze proteina (što je odlična vijest za rekreativce), podršku imunološkom sustavu… Kao što vidite, magnezij je odličan za vas! Pročitajte više: Možda ne jedete dovoljno proteina? Pratite ove znakove

Dnevna vrijednost magnezija je 400 miligrama, a čak više od 60 posto ljudi ne zadovoljava preporučene razine magnezija u prehrani. Neodgovarajući unos magnezija povezan je s brojnim negativnim zdravstvenim ishodima uključujući hipertenziju, kardiovaskularne bolesti, Alzheimerovu bolest i dijabetes tipa II.

Maslac od kikirikija, badema i brazilskih oraha

Zdravstveni simptomi povezani s niskim unosom magnezija i nedostatkom magnezija, također poznati kao “hipomagnezijemija”, uključuju: osjećaj neraspoloženosti, stresa, depresije ili tjeskobe, razdražljivost i uznemirenost, migrene, gubitak apetita, slabost, umor, letargiju te nisku energiju.

No ako želite više unijeti magnezija hranom, pripazite na veći unos orašastih plodova te lisnatog zelenog povrća. Malo je namirnica koje se smatraju “izvrsnim” izvorima magnezija, a među njima su: sjemenke bundeve, špinat, blitva, brazilski orasi, badem i bademov maslac, indijski oraščići. Pročitajte više:  Ovo je, prema dijetetičarima, najbolji dodatak prehrani ako vježbate

Većina magnezija u povrću dolazi iz tla u kojem se uzgaja. Magnezij je ključni element u klorofilu (pigmentu koji biljkama daje zelenu boju), zbog čega je lisnato zelje jedna od najboljih namirnica bogatih magnezijem, što znači da ćete tako i prepoznati hranu bogatu magnezijem.

Da biste dobili najviše magnezija u povrću, svakako skuhajte zelje. To povećava količinu magnezija koju dobijete po obroku do šest puta. Osim lisnatog povrća, ostalo povrće bogato magnezijem uključuje krumpir, brokulu i mrkvu. Magnezij možete pronaći u špinatu te u voću poput banane i avokada.

 

Foto: Nadine Primeau/Unsplash, Evgeniya Pavlova/iStock/Getty Images Plus via Getty Images