Otkrivena povezanost vitamina D i virusa COVID-19

by | 10 veljače, 2022

Izraelski znanstvenici otkrili su razlike u riziku od ozbiljnog razboljenja od virusa COVID-19 kad su uspoređivali pacijente koji su imali dovoljnu razinu vitamina D prije nego što su se zarazili s onima koji nisu.

Studija objavljena u časopisu PLOS One otkrila je da je oko 50 posto osoba kojima je nedostajao vitamin D, prije nego što su dobile COVID-19, razvili tešku bolest u usporedbi s manje od 10 posto onih koje su imale dovoljnu razinu vitamina u krvi, kako prenosi Science alert.

Znamo da je vitamin D od velikog značaja za zdravlje kostiju, ali njegova uloga u zaštiti od teškog oblika bolesti COVID-19 manje je poznata.

Pročitajte: Kako možete nadoknaditi vitamin D prije ljeta?

Najnovije istraživanje je prvo koje je ispitalo razine vitamina D kod pojedinaca prije nego što su se zarazili virusom COVID-19, kako su rekli autori studije.

“Otkrili smo da je zapanjujuće vidjeti razliku u riziku da osoba teško oboli kada joj nedostaje vitamin D u odnosu na situaciju kad osoba ima dovoljnu razinu ovog vitamina”, prenosi riječi autora studije Times of Israel.

Autori su rekli kako rezultati ukazuju na to da vitamin D pomaže u jačanju imunološkog sustava da se nosi s virusima koji napadaju respiratorni sustav te da se to podjednako relevantno odnosi na omikron kao i za prethodne sojeve.

Istraživanje ne dokazuje da vitamin D štiti od virusa COVID-19 i nije zeleno svjetlo za izbjegavanje cjepiva i uzimanje vitamina. Cjepiva smanjuju rizik od hospitalizacije zbog omikrona, posebno nakon booster doze, do 90 posto, prema britanskoj agenciji za zdravstvenu sigurnost.

Većina vitamina D dolazi od direktnog izlaganja kože sunčevoj svjetlosti, a nalazi se i u hrani kao što su masna riba, gljive i žumanjci, kao i suplementima.

Pročitajte: Pet vrsta osipa koji mogu biti simptom zaraze virusom COVID-19

Foto: Artem Podrez/Pexels