Istraživanje pokazalo koje booster cjepivo daje najbolju zaštitu!

by | 5 prosinca, 2021
booster cjepivo

Cjepiva protiv koronavirusa proizvođača Pfizer i Moderna, koja koriste tehnologiju mRNK, najviše povećavaju razinu antitijela kad se daju 10-12 tjedana nakon druge doze, pokazala je britanska studija objavljena u četvrtak.

Studija je pokazala da je šest od sedam ispitanih cjepiva za booster doze osnažilo imunitet nakon početnog cijepljenja cjepivom Pfizer-BioNTech, dok je svih sedam povećalo imunitet kad je dano nakon početnog cijepljenja s dvije doze cjepiva AstraZenece.

Pročitajte: Evo koje cjepivo najbolje štiti od virusa COVID-19!

“Treća doza bit će učinkovita s puno cjepiva koja smo testirali i u mnogim različitim kombinacijama”, rekao je profesor Saul Faust, imunolog na Sveučilištu Southampton i voditelj ispitivanja.

Studija je pokazala da je puna doza ili polovica doze Pfizera, ili puna doza Moderne dala vrlo učinkovit poticaj razinama kako antitijela tako i T-stanica bez obzira na to je li osoba u početku primala Pfizer ili AstraZenecu.

Kad su AstraZeneca, Novavax, Johnson & Johnson i Curevac dani kao booster doze, povećali su razine antitijela za svako prvotno primijenjeno cjepivo, premda u manjem stupnju.

Međutim, dok je Valneva pojačala antitijela kod osoba koje su prvotno cijepljene AstraZenecom, to nije bio slučaj s prvotno cijepljenima Pfizerom.

Studija je otkrila da su booster doze također pomogle u stvaranju širokog odgovora T-stanica na beta i delta varijante koronavirusa, a radi se o stanicama koje mogu imati ključnu ulogu u dugoročnoj zaštiti.

“Čini se da je (odgovor) T-stanica veći u odnosu na sve varijante koronavirusa, što nam daje nadu da bi se trenutačnim cjepivima moglo djelovati protiv varijanti (virusa) svakako u pogledu izgleda za hospitalizaciju i smrt, ako ne i u smislu sprječavanja infekcije”, rekao je Faust.

Studija je provedena prije širenja zabrinjavajuće varijante omikron.

Pročitajte: Ovo su najčešći simptomi omikrona, nove varijante koronavirusa

Izvor: n1info.com

FOTO: Alena Shekhovtcova/Pexels