Ovo su najčešći simptomi omikrona, nove varijante koronavirusa

by | 1 prosinca, 2021
simptomi omikrona

Nova varijanta koronavirusa, omikron, otkrivena je nedavno u Južnoj Africi, a do sada je detektirana u nekoliko država, uključujući Austriju, Belgiju, Francusku, Njemačku, Dansku, Italiju, Portugal i Ujedinjeno Kraljevstvo. Osim po Europi, omikron se proširio i u Aziji i Sjevernoj Americi. Nova varijanta ima više od 30 mutacija na S-proteinu, no znanstvenici još nisu sasvim sigurni kako to utječe na prenosivost i kliničku sliku pacijenata. Evo kako se možete zaštiti od nove varijante virusa i kako je prepoznati.

Simptomi omikrona

Preliminarni podaci pokazuju da omikron varijanta uzrokuje nešto blažu kliničku sliku, no bit će potrebni i dodatni podaci kako bi se to zasigurno potvrdilo. Obratite pažnju na ove simptome:

– groznica ili temperatura

– kašalj i upaljeno grlo

– glavobolja

– umor

– bolovi u tijelu i mišićima

– kratkoća daha ili problemi s disanjem

– mučnina i povraćanje

– proljev

– gubitak okusa i mirisa.

Ako sumnjate da ste se zarazili, trebali biste se testirati. Testovi koji su se dosad koristili za detekciju koronavirusa osjetljivi su i na omikron pa se i dalje mogu koristiti.

Ako se osjećate slabo, možete se testirati i brzim kućnim testom koji također može pokazati jeste li zaraženi. Ako ste bili u kontaktu s nekim tko je obolio od COVID-a, trebali biste se testirati unutar tri do pet dana od kontakta, čak i ako ste cijepljeni.

Pročitajte: Jeste li primijetili ovaj problem nakon zaraze virusom COVID-19?

Cijepljenje je ključno

Cjepivo je najbolji način na koji da se zaštitite od virusa. Još nije posve jasno kako će omikron utjecati na učinak cjepiva, no gledajući druge varijante, cjepiva i dalje pružaju veliku zaštitu od smrti i hospitalizacije.

Ako ste već preboljeli COVID-19, svejedno biste trebali razmisliti o cijepljenju. Omikron nosi niz mutacija zbog kojih se dio ljudi vjerojatno može lakše reinficirati, a cijepljenje nakon preboljenja zasigurno će pojačati zaštitu. Ako ste se već cijepili, razmislite o booster dozi, osobito ako ste stariji od 65 godina. Booster doza pruža dodatnu zaštitu protiv infekcije i hospitalizacije, kako piše Popsci, a prenosi n1.info.com.

Osnovne epidemiološke mjere i dalje se preporučuju

Ne treba zaboraviti ni na osnovne epidemiološke mjere koje su na snazi od početka epidemije. I dalje se preporučuje nošenje maske, osobito u zatvorenim prostorima.

Uz to, redovito perite ruke, držite razmak i nemojte sudjelovati u većim okupljanjima.

Pročitajte: Imate li i vi simptome “dugog COVID-a”? Ovo su znakovi koji na to ukazuju

Izvor: n1.info.com

Foto: Paul Bradbury OJO Images via Getty Images