Što sve znamo o novoj varijanti koronavirusa – omikron?

by | 29 studenoga, 2021
omikron varijanta koronavirusa

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) oglasio se službenim priopćenjem o novoj varijanti koronavirusa – omikron. Posljednjih dana pojavljuje se sve više novih slučajeva diljem svijeta, u samo par dana iz Južnoafričke Republike, stigao je u Europu. Dosad je omikron potvrđen u sedam država Europe – Belgiji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji, Češkoj, Nizozemskoj i Danskoj.

SARS-CoV-2 i COVID-19: Osvrt na novu varijantu B.1.1.529 (Omicron)

“Nakon naglog porasta novih slučajeva u Republici Južnoj Africi, znanstvenici su otkrili proteklih dana novu varijantu virusa SARS-CoV2. Nova varijanta smatra se potencijalno opasnijom jer ima gotovo dvostruko više mutacija od Delta varijante. Varijantu B.1.1.529, nazvanu Omicron, Svjetska zdravstvena organizacija u petak je proglasila varijantom koja izaziva zabrinutost (VOC, Variant of Concern), stavljajući je u istu kategoriju kao i varijantu Delta.

Osim u Republici Južnoj Africi, Omicron je otkriven u Bocvani, Izraelu i Hong Kongu te Velikoj Britaniji, Belgiji, Njemačkoj i Češkoj. Varijanta B 1.1.529 ima više od 30 mutacija samo na spike proteinu. Ako se na te mutacije gleda kao na novu mogućnost povećane zaraznosti i transmisivnosti, što virusu donosi veću  sposobnost obilaženja imuniteta, kako onog od cijepljenja tako i stečenog preboljenjem, onda se radi o vrlo složenoj varijanti s mutacijama koje nisu ranije zabilježene pa je teško definitivno predvidjeti implikacije na tijek pandemije i imunitet. Usprkos tome, stručnjaci smatraju da će cjepiva i dalje nuditi visoku razinu zaštite od teške kliničke slike koja dovodi do hospitalizacija  i smrtnog ishoda.

Pročitajte: Što točno znači da ste “vjerojatan slučaj” COVID-19 i možete li dobiti potvrdu o preboljenju? 

Nova varijanta najčešće je nađena kod mlađih ljudi (dob 18 do 34 godine), a upravo u tim dobnim skupinama zabilježena je i najniža stopa cijepljenja u Republici Južnoj Africi. Britanski  stručnjaci naglašavaju potrebu za cijepljenjem temeljem izvješća zaprimljenih iz Južne Afrike prema kojima se bilježi veći broj hospitalizacija upravo u skupinama necijepljenih ili djelomično cijepljenih osoba. Uz to, proizvođači cjepiva iznijeli su stav da će moći brzo prilagoditi svoja cjepiva prema varijanti Omicron.

Gledano s aspekta EU-a, novonastale varijante SARS-CoV-2 ostaju razlogom zabrinutosti i treba  ih pažljivo pratiti. Kako bi se dobile pravovremene i točne informacije o nastanku i kruženju  varijanti SARS-CoV-2 koje izazivaju zabrinutost ili interes, iznimno je važno da države članice zadrže ili postignu dovoljno visok opseg sekvenciranja. Nedovoljan opseg sekvenciranja ograničava sposobnost otkrivanja cirkulirajućih varijanti od zabrinutosti prije nego što počnu značajno utjecati na ukupnu epidemiološku situaciju. Budući da bi moglo biti vrlo teško zaustaviti širenje neke varijante nakon što je jednom otkrivena, Europska Komisija predlaže proceduru za koordinirani pristup u ograničavanju širenja novih varijanti unutar EU.

Takav koordinirani pristup bi trebao obuhvatiti okolnosti u  kojima države članice uvode ograničenja kretanja za pojedina područja na kojima se očekuje brzo pogoršanje epidemiološke situacije, a posebno za područja koja su u datom trenutku  ozbiljno pogođena epidemijom. S obzirom na opseg promjena u ovom pristupu, kako je navedeno u Preporuci Vijeća (EU) 2020/1475 o izmjenama, Komisija predlaže donošenje nove  preporuke Vijeća. Zaključno, ovo je pravi podsjetnik da je pandemija daleko od kraja. Ako postoji ijedna stvar koju svi sada mogu učiniti, to je sljedeće: odaberite svoje cjepivo, bilo da je to vaša prva doza, vaša druga doza, jedina doza ili booster doza i cijepite se.”

Pročitajte: Što se zna o novom delta+ soju i koliko je opasan?

Što Hrvatska radi kako bi što prije otkrila novu varijantu kad se pojavi?

“U Hrvatskoj još nije detektirana. Mi kontinuirano pratimo i testiramo uzorke koje pristižu na gensku strukturu virusa. Nastavit ćemo to raditi i razmjenjivati informacije s međunarodnim tijelima. Zapravo, tako se i koordinirano pristupa praćenju ovih mutiranih varijanta da bi svi bili zajedno uključeni”, rekla je za RTL Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a prenosi Index.hr.

Imunolog s Medicinskog fakulteta u Rijeci Pero Lučin kaže da će cjepivo djelovati, pitanje je koliko, a količina virusa koji se udahne znatno utječe na tijek kliničke slike.

“Mislim da je vrlo vjerojatno da je taj soj već negdje blizu nama, ako ne i kod nas. A što bi to promijenilo? Pa, mislim da ne bi puno. Ono što nam ostaje u borbi s ovim virusom je držati distancu, izbjegavati zatvorene prostore i izbjegavati velika okupljanja u zatvorenim prostorima. To vrijedi i za ovaj soj”, izjavio je Lučin.

Liječnici iz Južne Afrike poručuju da se zaraženi uglavnom žale na bolove u tijelu i umor, dakle blaža klinička slika, i to je riječ o mlađim ljudima.

Pročitajte: Jeste li primijetili ovaj problem nakon zaraze virusom COVID-19?

Izvor: hzjz.hr, index.hr

Alessandro Biascioli iStock/Getty Images Plus via Getty Images