Evo koje cjepivo najbolje štiti od virusa COVID-19!

by | 16 studenoga, 2021
cjepivo, covid-19, pfizer

Cjepivo tvrtke Pfizer Inc./BioNTech stvorilo je najsnažniji imunosni odgovor organizma na virus COVID-19 od četiriju cjepiva testiranih u sklopu studije koja je pokazala da su osobe cijepljene Sinopharmom možda najpodložnije infekciji, kako su pokazali rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Cell Host and Microbe.

Znanstvenici su usporedili imunosni odgovor organizma u osoba cijepljenih cjepivom Pfizera, Sinopharma, AstraZenece i Sputnjikom V, a studija je provedena u srpnju na 196 u potpunosti cijepljenih osoba u Mongoliji, gdje su korištena sve četiri vrste cjepiva, što je rijetkost, kako piše Bloomberg.

Razine neutralizirajućih antitijela na SARS-CoV-2 uvelike su varirale u svakoj od četiri grupe cijepljenih.

Relativno niskom koncentracijom antitijela rezultiralo je cijepljenje Sinopharmom i Sputnjikom V, srednja razina koncentracije antitijela razvila se u cijepljenih AstraZenecom, a najveći broj antitijela nastao je nakon ubrizgavanja cjepiva Pfizer-BioNTecha, kako je pokazala studija.

Pročitajte: Znate li koliko dugo od zaraze štite Pfizer, AstraZeneca i Moderna? 

Razlozi nastalih razlika u imunosnoj reakciji organizma nakon cijepljenja spomenutim četirima cjepivima sada su predmet intenzivnog istraživanja stručnjaka.

Ono će vjerojatno uključivati čimbenike poput količine aktivnog sastojka u svakoj dozi cjepiva, kao i interval između davanja prve i druge doze, napisali su autori studije u kojoj su sudjelovali znanstvenici sa Sveučilišta Stanford, iz Zaklade Onom i Nacionalnog centra za zoonotske bolesti u Ulan Batoru. Rezultati studije objavljeni su u četvrtak.

I varijacije u načinu na koji su cjepiva davana mogle su imati određenu ulogu u dobivenim rezultatima.

No Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF), koji je sudjelovao u razvoju ruskoga cjepiva i zadužen je za njegovu međunarodnu distribuciju, tvrdi da su usporedbe učinka cjepiva manjkave s obzirom na to da je između primjene doze Sputnjika V i mjerenja količine antitijela prošlo više vremena nego kod drugih cjepiva.

RDIF ističe i da su osobe koje su cijepljene Sputnjikom bile u prosjeku 10 godina starije od onih koje su primile ostala cjepiva.

Rezultati su pokazali da su ljudi cijepljeni Sinopharmovim cjepivom, koji su u vrijeme istraživanja činili 89,2 posto odraslih cijepljenih osoba u Mongoliji, kao i manji broj osoba cijepljenih Sputnjikom V ili AstraZenecom, mogli biti podložniji koronavirusu zbog već postojećih bolesti, rekli su autori.

Istaknuli su da će u daljnjoj kontroli širenja pandemije virusa COVID-19 u Mongoliji i u svijetu biti potrebne dodatne javnozdravstvene intervencije, poput booster doza cjepiva, ali i potencijalno “jače” i učinkovitije vrste cjepiva.

Pročitajte: Izdane su nove preporuke za cijepljenje trudnica, dojilja i parova koji planiraju trudnoću 

Izvor: vijesti.hrt.hr

Foto: Mufid Majnun/Unsplash