Izdane su nove preporuke za cijepljenje trudnica, dojilja i parova koji planiraju trudnoću

Nove preporuke za cijepljenje trudnica, dojilja, za parove koji prolaze postupke medicinski potpomognute oplodnje i parove koji planiraju trudnoću

by | 10 studenoga, 2021
cijepljenje trudnica i dojilja covid-19

Prošloga tjedna Hrvatski liječnički zbor izdao je opsežne preporuke u vezi cijepljenja za parove koji planiraju trudnoću, kao i za parove koji prolaze postupke medicinski pomognute oplodnje.

Cjepivo je apsolutno sigurno, kako je rekao prof. dr. sc. Velimir Šimunić, specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist humane reprodukcije gostujući u emisiji Dobro jutro Hrvatska.

“Opće je mišljenje u cijelome svijetu, na temelju svjetskih iskustava da se trudnice, žene koje su neplodne i u postupcima liječenja i dojilje trebaju cijepiti. Nema više dileme ni alternative. Potvrdilo se da je sve puno bolje nego oboljeti od virusa COVID-19”, rekao je.

Istaknuo je i da se spoznalo da trudnice kada obolijevaju od virusa COVID-19 imaju puno teže simptome i veće rizike zato što su a priori rizičnije za bilo koju bolest jer trudnoća na taj način djeluje. Dodao je i kako danas gotovo da i nema zemlje koja nije preporučila cijepljenje trudnica.

Doc. dr. sc. Gordan Zlopaša, specijalist ginekologije i opstetricije KBC Zagreb (uža specijalnost fetalne medicine i opstetricije), rekao je kako sva velika društva ginekologa crpe svoje podatke iz velikog registra koji je formiran u SAD-u, gdje su trudnice koje su cijepljene putem mobilne aplikacije prijavljivale eventualne nuspojave.

“Prikupljeno je 170.000 takvih prijava i vidjelo se da ni ako se cijepi u ranijoj ili u kasnijoj trudnoći nema štetnog utjecaja na dijete”, rekao je.

Istaknuo je da je u svibnju njemačko društvo ginekologa izdalo svoje preporuke za cijepljenje trudnica i dojilja gdje su kako je rekao, iznijeli frapantne podatke o težini mogućeg ishoda COVID-19 bolesti kod trudnica.

“Potencijalna štetnost COVID-19 bolesti toliko je puno veća da gotovo nema dileme. Dvadeset i šest puta veća je smrtnost opisana kod trudnica koje obole od covida, 23 puta je veća potreba za respiratorom, 10 puta veća je potreba za ECMO uređajima. Tome svjedočimo i mi. U prvom valu nismo imali taj osjećaj, nismo imali takav uvid u to da su trudnice toliko rizičnije. Je li novi soj s kojim se susrećemo ili smo jednostavno sada pametniji, ali vidimo da trudnice razvijaju teže kliničke slike”, rekao je.

Profesor Šimunić dodao je da kod virusa COVID-19 postoji vertikalni prijenos i da je moguća zaraza za dijete te da se utvrdilo da je i dijete zaštićeno ako se trudnica cijepi.

Istaknuo je i da bi savjetovali da se cijepe i sve žene koje planiraju trudnoću ili parovi koji planiraju bilo kakvo liječenje.

Zlopaša je rekao i da se žene koje doje mogu bez straha cijepiti.

“Žena koja je stvorila imunitet potaknut cjepivom stvara antitijela koja putem mlijeka prenosi svome djetetu, što je važno za dijete jer ono u prvim danima, tjednima, mjesecima nema razvijen vlastiti imunitet.”

Na upit koliko je COVID-19 opasan za novorođenčad, Zlopaša je rekao kako nasreću novorođenčad ima blaži oblik bolesti.

“Mogu ponekad razviti i teži oblik, ali prema onome što znamo, bolje prolaze od odraslih osoba”, istaknuo je. “Moja preporuka je da se trudnice, dojilje i sve osobe koje su u pripremi za liječenje neplodnosti ili planiraju trudnoći trebaju cijepiti jer nema alternative. Bolest je puno opasnija za sve reprodukcijske organe nego cijepljenje. Cijepljenje ima minimalne rizike. Oni su isti kao i rizici u općoj populaciji, ali bolest, posebno novi sojevi puno su rizičniji za trudne, netrudne i one koji planiraju trudnoću. Postoji uvijek mogućnost zaraze, ali tada su simptomi puno blaži, a rizici puno manji”, zaključio je Šimunić.

Izvor: vijesti.hrt.hr

Foto: Marina Demidiuk iStock/Getty Images Plus via Getty Images