Centar za kontrolu i prevenciju bolesti potiče na cijepljenje trudnica protiv virusa COVID-19

CDC savjetuje svim trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću da se cijepe protiv virusa COVID-19

by | 16 kolovoza, 2021
covid-19, cijepljenje, trudnoća

Od početka pandemije virusa COVID-19, a isto tako i s pojavom cjepiva, vode se rasprave o tome koliko je zapravo cijepljenje sigurno za trudnoću, to jest za trudnicu i dijete. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti sada je i službeno objavio i dao preporuku da se trudnice cijepe jer su cjepiva sigurna i učinkovita. Posebice je to važno sad kad se svijet suočava s visokoprenosivom varijantom delta virusa koji donosi teške ishode virusa COVID-19 među necijepljenim trudnicama.

Na svojim web-stranicama Centar za kontrolu i prevenciju bolesti napominje da raste dokaz o sigurnosti i učinkovitosti cijepljenja protiv virusa COVID-19 tijekom trudnoće te da nema dokaza o štetnim učincima na majku ili fetus zbog cijepljenja.

Zašto je važno cijepljenje trudnica?

Trudnice su više izložene povećanom riziku od teških bolesti uzrokovanih virusom u usporedbi s osobama koje nisu trudne – to uključuje bolesti koje zahtijevaju hospitalizaciju, intenzivnu njegu, potrebu za respiratorom. Također, trudnice koje se zaraze virusom COVID-19 imaju povećan rizik od prijevremenog poroda i drugih loših ishoda trudnoće, poput niske porođajne težine djeteta. Cijepljenje tijekom trudnoće, kako ističe CDC, može prenijeti antitijela na fetus (bebu) jer tijelo žene stvara antitijela protiv virusa koja dolaze i do krvi u pupkovini te na taj način štite dijete od virusa.

Nova analiza pokazala je da cijepljenje u ranoj trudnoći nije povećalo rizik od pobačaja među gotovo 2500 trudnica koje su primile cjepivo protiv COVID-19 prije 20. tjedna trudnoće. Pobačaj se obično javlja u oko 11-16 posto trudnoća, a istraživanje je pokazalo da je stopa pobačaja nakon primanja cjepiva protiv COVID-19 oko 13 posto, slično očekivanoj stopi pobačaja u općoj populaciji. Raniji podaci za sigurnost također nisu otkrili zabrinutost za sigurnost trudnica koje su cijepljenje u kasnoj trudnoći.

Pročitajte: Što morate znati o delta soju koronavirusa? 

“Važno je da znate kako je imunološki sustav tijekom trudnoće s jedne strane jako dobar, dok s druge strane u ovom stanju dolazi do mnogih imunoloških i fizioloških promjena”, istaknula je za Health.com Jennifer Wider, dr. med., stručnjakinja za žensko zdravlje. Kaže da trudnice mogu biti osjetljive na infekcije, uključujući virusne respiratorne infekcije poput virusa COVID-19. Imunološki sustav drukčije funkcionira kad ste trudni pa se zato tijelo ni ne može braniti od infekcija na isti način kao kad niste trudni.

U svakom slučaju, važno je da se trudnice pridržavaju svih mjera – nošenje maske, pranje ruku te socijalna distanca pogotovo u područjima gdje postoji velika stopa širenja virusa COVID-19. Pridržavanje svih mjera opreza uvelike će pomoći u zaštiti majke i djeteta. Ako imate bilo kakva pitanja ili nedoumice oko cijepljenja, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom koji će vas najbolje posavjetovati što učiniti.

FOTO: MART PRODUCTION/Pexels