Volite ribu? Evo koje su najzdravije vrste riba za konzumaciju

by | 20 siječnja, 2020

Zbog obilja omega-3 masnih kiselina i puno hranjivih sastojaka, plodovi mora su odličan izvor zdravih proteina, ali nisu sve ribe podjednako zdrave.

Godinama slušamo o dobrobiti jedenja morskih plodova, posebno kad je u pitanju veza omega-3 masnih kiselina i zdravlja srca. U novije vrijeme istraživanja su pokazala da njihovo konzumiranje također može utjecati na zdravlje mozga, uključujući smanjenje učestalosti depresije i poboljšanje raspoloženja. Osim što su bogat izvor ovih vitalnih masnih kiselina, plodovi mora sadrže i selen, željezo, vitamine B-kompleksa te niz drugih vrijednih hranjivih sastojaka.

Iako je većina ljudi svjesna dobrobiti koju donosi konzumacija morskih plodova i ribe, mnogi ne znaju kako odabrati pravi (odnosno najkvalitetniji) komad.

Kako bi vam to olakšala, nutricionistkinja Bonnie Taub-Dix je u suradnji s portalom Today izdvojila nekoliko, po njezinom mišljenju, najzdravijih vrsta ribe.

Losos

Losos je aromatična, masna riba bogata zdravim omega-3 masnim kiselinama. Losos je također dobar izvor vitamina D, koji je važan za zdrave kosti. Kako nije lako pronaći vitamin D koji se prirodno nalazi u namirnicama, upravo je losos odličan izbor za većinu ljudi.

Bez obzira na to želite li pripremiti ljetni roštilj ili biste ribu samo pekli u pećnici, ova masna riba svestran je izbor koji dobro podnosi razne marinade, umake i načine pripreme.

Tuna

Tuna pomaže zdravlju srca na različite načine. Osim što sadrži omega-3 masne kiseline, tuna je bogata i niacinom (vitamin B3), koji pomaže snižavanju razine kolesterola.

Iako su svježi odresci od tune često poprilično skupi, konzervirana tuna jeftin je način da si osigurate dostatne zalihe nemasnih proteina tijekom cijele godine. Konzervirana tuna pakirana u vodi osigurava oko 73 kalorije i 0,8 grama masti u jednoj porciji od otprilike 85 grama, dok će ista količina tune konzervirane u ulju osigurati 168 kalorija i 7 grama masti.

Bakalar

Bakalar je riba blagog okusa s bijelim mesom te je dobar izvor bjelančevina, kao i vitamina B12, a jedna porcija sadrži nešto više od 30 % preporučene dnevne vrijednosti ovog vitamina. Bakalar je poput praznog slikarskog platna. Naime, on se dobro spaja s bilo kojim umakom, bilo da više volite marinadu sa citrusima ili ste pak naklonjeniji kremastom umaku.

Srdele

Ako srdelama ne uklanjate kosti nego ih jedete, vaše kosti će vam biti zahvalne jer ćete tako dobiti oko 40 % preporučene dnevne vrijednosti kalcija u jednom obroku. Budući da većina nas ne dobiva dovoljno kalcija, ova riba je izvrstan izbor, a također su odličan izvor vitamina B12, selena i fosfora.

IZVOR: INDEX.HR