Studije pokazale: dva najčešća simptoma omikrona koja su prijavili pacijenti

by | 28 siječnja, 2022
glavobolja

Stručnjaci ističu da je omikron vrlo zarazan, a preliminarne studije ukazuju na to da izaziva uglavnom blaži oblik bolesti. Simptomi koji pojazuju da je osoba zaražena omikronom uključuju vrućicu, upalu grla i osjećaj grebanja u grlu, jake bolove u tijelu, noćno znojenje, povraćanje i gubitak apetita.

Dr. Angelique Coetzee navodi da se kod pacijenata zaraženih omikronom ne pojavljuju simptomi kao što su gubitak okusa i mirisa, začepljenog nosa i vrlo visoke tjelesne temperature. Poznavanje simptoma može pomoći u tome da se otkrije je li osoba zaražena delta ili omikron varijantom, a upravo su nedavna otkrića otkrila koja su dva najčešća simptoma koja prijavljuju pacijenti zaraženi omikronom.

Pročitajte: Kako provjeriti je li kućnom testu na COVID istekao rok trajanja?

Prema posljednjem izvješću, curenje iz nosa i glavobolja dva su glavna simptoma omikrona koja pacijenti najviše prijavljuju. Profesorica epidemiologije Irene Peterson ističe da ova dva simptoma mogu biti i znak neke druge infekcije, ali treba imati na umu da mogu ukazivati i na zarazu omikronom.

Dosad je prijavljeno oko 20 simptoma omikrona, a curenje i glavobolja su najčešće prijavljivani. Studija je otkrila i koji su neki drugi simptomi koji se u većoj mjeri javljaju kod osoba zaraženih omikronom. To su umor, kihanje i upala grla, kako piše Times of India.

Osobama koje primijete ove simptome kod sebe preporučuje se da ih ne ignoriraju i da se testiraju te izoliraju dok ne dobiju rezultat testa.

Pročitajte: Pet vrsta osipa koji mogu biti simptom zaraze virusom COVID-19

Foto: fizkes iStock/Getty Images Plus via Getty Images