Kako provjeriti je li kućnom testu na COVID istekao rok trajanja?

by | 26 siječnja, 2022
rok valjanosti kućni covid test

Zbog sve većeg broja zaraženih u našoj zemlji, epidemiolozi preporučuju prvotno testiranje kućnim brzim testom, a u slučaju tog pozitivnog testa važno se izolirati, kontaktirati liječnika te čekati termin za PCR testiranje. Ipak, nedavni slučaj iz Floride pokazuje da je u jednom skladištu istekla valjanost više od 80 000 brzih testova zbog čega se pojavila zabrinutost da će testove morati baciti.

Ipak, tvrtka Abbott Laboratories koja proizvodi ove testove dobila je tromjesečno produženje roka valjanosti nakon što je Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA) dostavio dodatne podatke.

Pročitajte: Pet vrsta osipa koji mogu biti simptom zaraze virusom COVID-19

Kako i zašto kućnim testovima na COVID može isteći rok trajanja?

Emily Volk, predsjednica Koledža američkih patologa, i Matthew Pettengill, direktor kliničke mikrobiologije u Sveučilišnoj bolnici Thomas Jefferson, objasnili su kako valjanost ovih testova može isteći.

Kad je riječ o brzim antigenskim testovima, ključne su dvije komponente: tekući reagens koji se koristi za ekstrakciju proteinskih fragmenata iz uzorka pacijenta i prilagođena antitijela koja su oslikana na testnoj traci. Ako su proteini koronavirusa prisutni u uzorku, antitijela se vežu na njih na način da traka mijenja boju.

Obje komponente počinju se razgrađivati u nekom trenutku. To ne znači da će se testovi pokvariti na dan navedenog roka valjanost nego da bi točnost testa mogla početi opadati pa zbog toga svakako treba uvijek koristiti test kojemu nije istekao rok valjanosti.

Pročitajte: Znate li što je nocebo efekt? Možda je upravo to razlog neželjenih reakcija na cjepiva protiv Covida

Treba napomenuti da se kod testova za COVID rok valjanosti može mijenjati. Rok se obično navodi na stražnjoj strani pakiranja. Raniji datum – dan kada je sastavljen testni komplet – obično je otisnut ispod toga, pa pripazite da provjeravate pravi datum – rok valjanosti. U slučaju da proizvođač dokaže kako su komponente i dalje stabilne, rok valjanosti se može produljiti. U slučaju testova iz skladišta na Floridi, valjanost je s 12 mjeseci produljena na 15. Ako dođe do produljenja valjanosti, proizvođači to obično navode na svojim službenim stranicama, međutim, ako ste u dvojbi, pridržavajte se onog datuma koji je naveden na pakiranju, kako piše medicalxpress.com.

Na kojoj temperaturi treba čuvati kućni test na COVID?

Pettengill ističe da većina testova uglavnom ima prilično dug rok valjanosti te da su stabilni i dulje od godinu dana. Abbott tvrtka navodi da njihove testove treba skladištiti na temperaturi između 2 °C i 30 °C, ali da test treba koristiti na sobnoj temperaturi. Slično vrijedi i za neke druge testove na COVID.

No što ako je bio izložen nekim temperaturama izvan tih raspona? Medicalxpress navodi da će testovi i dalje biti ispravni, ali savjetuje se da se testove ipak čuva na preporučenim temperaturama i uvjetima navedenim u uputama.

Pročitajte: Po ovim znakovima prepoznajte imate li prehladu, gripu ili COVID-19

Foto: Gingagi iStock/Getty Images Plus via Getty Images