Po ovim znakovima prepoznajte imate li prehladu, gripu ili COVID-19

by | 31 prosinca, 2021
kako prepoznati gripu, prehladu, covid

Ako vas boli grlo, curi vam iz nosa i bole vas mišići – to mogu biti simptomi obične prehlade, ali i gripe ili virusa COVID-19. Sve ove bolesti dijele neke zajedničke simptome pa je ponekad teško razlučiti što vas je točno zadesilo. Širenjem varijante omikron, u svijetu se bilježi porast slučajeva zaraze, no čini se da je razina hospitalizacije relativno niska.

“Ako ste se cijepili i zarazili omikronom, velika je vjerojatnost da ćete imati blaže simptome”, rekao je epidemiolog Abdul El-Sayed, bivši izvršni direktor Odjela za zdravstvo grada Detroita.

“Važno je shvatiti da cjepivo na imunološki sustav djeluje kao poziv na oprez. Odnosno, njegova se sposobnost identificiranja i uništavanja virusa povećava nakon primanja svake doze cjepiva. Tako da ima smisla da cijepljeni imaju blaže simptome”, dodao je.

“To, međutim, ne znači da infekcije ne treba shvaćati ozbiljno, posebno zbog mogućeg pritiska na zdravstveni sustav. To što je rizik od pojave težih simptoma niži za neke pojedince, to ne znači da omikron ne predstavlja problem na društvenoj razini”, smatra epidemiolog.

Prehlada, gripa ili COVID?

Zaraza virusom COVID-19 može izgledati kao prehlada ili gripa. Najbolji način da prepoznate što se zbiva jest da se testirate. Početni simptomi prehlade, gripe i virusa COVID-19 obično su slični, kako je rekao El-Sayed. I COVID-19 i gripa često uzrokuju povišenu temperaturu, umor, bolove u tijelu, grlobolju, otežano disanje i povraćanje ili proljev.

No infekciju virusom COVID-19 možemo razlikovati po glavobolji i suhom kašlju koji često idu uz nju. Također treba pripaziti na gubitak okusa i mirisa, mada je taj simptom manje izražen s novom varijantom, kako objašnjava epidemiolog.

“Oni koji imaju ozbiljne bolove u prsnom košu, posebno ako uz to ide i suhi kašalj, obavezno trebaju potražiti liječničku pomoć”, izjavio je El-Sayed.

Najvažniji čimbenik koji treba uzeti u obzir jest izloženost virusu. “Ako počnete osjećati bilo koji od ovih simptoma, trebate razmisliti jeste li došli u kontakt s nekim tko se zarazio covidom. Također bi bilo dobro izolirati se i testirati”, savjetuje epidemiolog.

Kada se testirati na COVID-19?

Ako se pitate imate li COVID ili prehladu, najbolje je testirati se na COVID, kako piše CNN. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi da kod onih koji su bili izloženi virusu, ali nemaju simptome i dalje postoji mogućnost da se infekcija dovoljno razvila da se može očitovati na testu.

“Ako ste bili negativni na testu, to ne znači nužno da se niste zarazili koronavirusom. Najbolje je da se više puta testirate, odnosno da ponovite postupak nakon 12 ili 24 sata. Ako ste dva puta zaredom negativni, možete biti sigurni da nemate COVID”, rekao je El-Sayed.

Što ako vam dijete počne šmrcati?

Liječnica Sarah Ash Combs, iz Dječje nacionalne bolnice u SAD-u, navodi kako je dosta teško prepoznati kod djeteta ima li ono COVID ili je samo prehlađeno.

“Kad roditelji dođu na hitan prijam s djetetom koje šmrca i ima upalu grla, kažem im da bez testiranja ne možemo sa sigurnošću znati o čemu se radi”, rekla je Combs. “Djeca obole od omikrona na isti način kao i odrasli. S obzirom na to da su simptomi često blaži, zaraza omikronom može nalikovati na prehladu. Bilo bi dobro cijepiti djecu protiv gripe, čisto da se smanji vjerojatnost infekcije i tim virusom”, dodala je.

Izvor: index.hr

Foto: stefanamer iStock/Getty Images Plus via Getty Images