Istraživanja pokazala da med liječi prehladu bolje od lijekova, evo kako ga konzumirati

by | 7 prosinca, 2020

Prosinac je već pokazao koliko može biti hladan, a s nižim temperaturama ne dolaze samo snježne radosti nego i prehlada koju često zna biti uporna i teško rješiva.

Kad je u pitanju prehlada, svi imaju rješenja i lijekove koje preferiraju. Za neke su to prirodne stvari, neki se oslanjaju na lijekove, a neki na tople čajeve i juhe. Nedavna su istraživanja pokazala da je med odličan u borbi protiv prehlade i posljedica koje ona ostavlja na tijelo. Bez obzira na to hoćete li ga koristiti u čaju, toploj vodi ili ga jesti samostalno – med će doista ublažiti simptome ove zimske bolesti.

Istraživanja provedena na Sveučilištu u Oxfordu pokazala su kako je med toliko zdrav da se bori s prehladom bolje od nekih vrsta lijekova. Isto tako, pokazalo se da je med najbolji u rješavanju problema vezanih uz grlo, kao što su grlobolja, peckanje, grebanje te kašalj. Zdravlje meda krije se u aminokiselinama, flavonoidima, mineralima te vitaminima kojima obiluje. Svi ti spojevi imaju protuupalna, protuvirusna i antioksidativna svojstva, koja pomažu smiriti upaljeno grlo.

Koji med koristiti i koliko ga konzumirati?

Kad je u pitanju djelotvornost, istraživanja su pokazala da nije bitna vrsta meda, odnosno da kod različitih vrsta meda nema znatne razlike u dobrobitima koje imaju na čovjekovo zdravlje. Stoga, ako osjetite prve znakove prehlade, možete uzeti med koji i inače koristite za zaslađivanje napitaka i hrane. Količina kojom su se znanstvenici u istraživanjima koristili jest od jedne žličice do 25 grama. Prema njihovim riječima, najbolje bi bilo jednu do dvije žličice meda rastopiti u čaši tople vode te dodati cijeđeni limun. Taj prirodni lijek zasigurno će vam pomoći u liječenju prehlade.

Foto: Arwin Neil Baichoo/Unsplash