Studija otkrila da ova vrste ribe dokazano smanjuje kolesterol

Losos sadrži jedinstvene spojeve povezane sa snižavanjem kolesterola

by | 15 veljače, 2024
riba smanjenje kolesterola

Dijetetičari odavno preporučuju uključivanje lososa u obroke jer studije pokazuju da je kod osoba koje ga jedu puno veća vjerojatnost da će biti vitkiji i bez bolesti.

Istraživači sa Sveučilišta Colorado vjeruju da su otkrili najmanje četiri spoja u ribi za koje kažu da mogu smanjiti razinu lošeg kolesterola.

Nova studija, objavljena u časopisu Journal of Nutrition, pokazala je da jedući losos možete unijeti najmanje 30 metabolita – tvari koje nastaju tijekom probave ili drugih kemijskih procesa.

Znanstvenici sa Sveučilišta Colorado nedavno su istaknuli otkriće četiriju ključnih spojeva u ribi koji imaju potencijal smanjiti razinu lošeg kolesterola, što je masna tvar odgovorna za oštećenje krvnih žila i povećani rizik od srčanih i moždanih udara.

Njihova nedavna studija istražila je prehrambene učinke konzumiranja lososa te identificirala najmanje 30 metaboličkih spojeva koji proizlaze iz procesa probave i drugih kemijskih reakcija.

Od tih spojeva, četiri su pokazala značajne pozitivne učinke na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Za istraživanje je angažiran 41 sudionik u dobi od 30 do 69 godina koji su se pridržavali mediteranske prehrane, obogaćene ribom, nemasnim mesom, cjelovitim žitaricama te voćem i povrćem.

Nakon dvotjednog unosa lososa u prehranu, sudionicima su uzeti uzorci krvi i provedeni su drugi testovi kako bi se procijenilo stanje njihovog kardiovaskularnog sustava. Važno je navesti i da su sudionici imali višak kilograma ili su bili pretili, ali nisu imali aktivna metabolička stanja poput dijabetesa tipa 2.

Analizirajući uzorke hrane i krvi, istraživači su identificirali 508 jedinstvenih spojeva prisutnih samo u lososu. Od tih spojeva, dva su već poznata po svojoj sposobnosti smanjenja kolesterola i poboljšanja zdravlja srca.

Sudionici s višim razinama tih spojeva u krvi pokazali značajno smanjenje ukupnog kolesterola, kolesterola lipoproteina niske gustoće, triglicerida te apolipoproteina B, koji je važan pokazatelj bolesti srca.

riba smanjenje kolesterola

Osim toga, istraživanje je ukazalo na raznolikost vrsta lososa, pri čemu se divlji pacifički losos smatra najzdravijim zbog sadržaja omega-3 masnih kiselina, koje potječu iz algi i planktona u prehrani ribe, kako piše Daily Mail.

Mediteranska prehrana, obogaćena voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima i maslinovim uljem, prepoznata je kao zlatni standard prehrane. Istraživanja su pokazala da prijelaz s tipične zapadnjačke prehrane na mediteransku može produžiti životni vijek, a što se prije počne, to su bolji rezultati.

Pročitajte: Jedina namirnica koja vam treba ako se mučite sa zatvorom (i dokazano djeluje) 

Foto: Elena_Danileiko iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Pexels