Ljetni superfood vodič: 3 namirnice koje morate uvrstiti u prehranu ove sezone


Ljeto je godišnje doba kad je najlakše zdravo se hraniti, ne zato što smo discipliniraniji, već zato što priroda nudi obilje lagane, osvježavajuće i nutritivno bogate hrane koja se savršeno prilagođava tjelesnom ritmu u toplim danima. Kad temperature porastu, tijelo ne voli tešku i masnu hranu, već traži vlagu, lako probavljive obroke i prirodne izvore vitamina, minerala i antioksidansa. Zato sezonsko voće i povrće postaju naši najjači saveznici u održavanju vitalnosti i energije.
Neke od tih namirnica dostupne su svima, a često ih ne percipiramo kao superhranu jer su dio našeg svakodnevnog jelovnika. Ipak, lubenica, krastavac i menta imaju moć pročistiti organizam, ojačati imunitet i podržati probavu. U nastavku otkrivamo kako ih uključiti u prehranu na način koji donosi maksimalnu korist.
Lubenica – hidracija i detoksikacija u jednom
Lubenica je neizostavan ljetni simbol, a njezine dobrobiti daleko nadilaze osvježavajući osjećaj koji donosi. S više od 90 % vode, jedan je od najučinkovitijih prirodnih izvora hidracije. Također sadrži likopen, antioksidans koji štiti stanice od oštećenja i smanjuje rizik od upale u tijelu. Bogata je vitaminima A i C, kao i kalijem, koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka i ravnoteže tekućine.
Lubenicu je najbolje jesti svježu, ohlađenu i ujutro, kad tijelo apsorbira najviše vlage. Može se dodati salatama s feta sirom i mentom, napraviti sok bez dodanog šećera ili zamrznuti i pretvoriti u zdrave sorbete. Za dodatan poticaj energije tijekom dana, isprobajte smoothie s lubenicom, malo limete i listovima mente.
Krastavac – tihi čistač organizma
Krastavac je još jedna namirnica koju često uzimamo zdravo za gotovo, ali zapravo ima snažan detoksikacijski potencijal. Sadrži vodu, vlakna i enzime koji potiču rad crijeva, kao i silicij i sumpor, minerale važne za zdravu kožu, kosu i nokte. Zahvaljujući blagom okusu i niskom sadržaju kalorija, idealan je za grickanje tijekom dana, bez osjećaja težine.
Pročitajte: Ovu iransku salatu morate dodati među svoje ljetne recepte
Najkorisniji je kad se jede sirov, s korom (ako je organska) jer kora sadrži vrijedne hranjive tvari. Osim toga, krastavac se može kombinirati s jogurtom i začinima kao lagan umak, dodati u vodu s limunom za osvježavajuć napitak ili koristiti kao baza za hladne juhe. Jednostavna kombinacija krastavca i mente u blenderu stvara trenutni osvježavajući učinak i potiče hidraciju na staničnoj razini.
Menta – više od dodatka za limunadu
Menta se često koristi kao aroma u pićima i desertima, ali njezine zdravstvene prednosti sežu puno dublje. Eterična ulja mente umiruju probavni sustav, smanjuju nadutost, potiču lučenje žuči i ubrzavaju probavu. Osim toga, njezin svježi miris i okus stimuliraju mozak i mogu poboljšati koncentraciju, što je posebno korisno tijekom ljetnih dana kad se lako može pojaviti iscrpljenost.
Menta se može koristiti svježa u salatama, kao dodatak ledenim čajevima, smoothiesima ili kao začin laganim jelima od povrća i ribe. Također možete pripremiti domaći sirup od mente bez rafiniranog šećera, koji se može koristiti kao baza za pića ili kao preljev za voćne deserte.
Kako ih kombinirati za maksimalan učinak
Najbolji učinak sezonskih namirnica postiže se kombiniranjem u obrocima koji prate ritam dana. Na primjer, doručak od voća poput lubenice, s nekoliko listova mente i šakom orašastih plodova, osvježava i hidratizira. U podne, salata od krastavca, jogurta i začinskog bilja pruža lagan, ali hranjiv obrok. Poslijepodne voda s krastavcem i mentom obnavlja elektrolite, dok lubenica služi kao zdrava zamjena za slatkiše.
Ove tri ljetne namirnice imaju jednu zajedničku stvar – prirodno hlade tijelo, osvježavaju iznutra i pomažu u borbi protiv ljetnog umora. Ako se pravilno koriste, mogu doprinijeti boljoj probavi, većoj energiji i ljepšoj koži.
FOTO: Dupe photos






