Kupka zvukovima: Vodič kroz sve popularniji wellness trend

by | 29 studenoga, 2021
zvučna kupka

Kupka zvukovima, u sve bogatijem modernom wellness svijetu, zvuči kao vrlo interesantna i nesvakidašnja ideja. I premda će se mnogima učiniti kao new age izmišljotina, zapravo je riječ o praksi staroj tisućama godina koja se u različitim varijantama koristila u mnogim kulturama diljem svijeta.

Terapija (kupka) zvukovima je termin koji se odnosi na iskustvo izlaganja zvukovima instrumenata s ciljem opuštanja.

Zvuk sam po sebi može itekako djelovati iscjeljujuće, pa je samim time wellness svijet počeo prakticirati ovaj način iscjeljenja, opuštanja i meditacije.

Zvučna kupka tako označava meditativno iskustvo tijekom kojeg se sudionici se koncentriraju isključivo na zvukove, odnosno zvučne valove. Zvučne valove mogu proizvoditi različiti instrumenti, poput gongova, zdjela, udaraljki, zvončića, ali i ljudski glas koji izgovara mantre poput one najpoznatije – “om”.

Kako kažu oni koji prakticiraju zvučnu kupku, u pitanju je masaža na staničnoj razini. Drugim riječima, zvučne bi vam vibracije zapravo trebale pomoći dosegnuti stanje relaksacije te osloboditi vaše tijelo od refleksa “borbe ili bijega”.

Kupka zvukovima – vodič za početnike

Prije same kupke, sudionici rade na tehnikama disanja. Ove tehnike pomažu im da se opuste i postignu mindfulness, odnosno da se usredotoče na sadašnji trenutak. Samo na taj način, moći će u potpunosti iskoristiti sve prednosti koje zvuk ima za tijelo i um čovjeka.

Iako je malo znanstvenih studija koje su analizirale konkretno beneficije zvučne kupke za zdravlje, jedna studija pokazala je da terapija zvukom može smanjiti razinu stresa, napetosti, nervozu i simptome depresije. Ipak, brojne studije pokazuju da terapije zvukom mogu imati terapeutsko djelovanje.

Oni koji su isprobali terapiju kažu da na pojedince može djelovati izuzetno jako, osobito kod onih koji imaju traumatična iskustva. Zvučnu kupku mogu prakticirati apsolutni svi koji su zainteresirani za ovaj oblik opuštanja, a neki stručnjaci za zvučnu kupku tvrde kako bi se posebno mogla svidjeti osobama koje se nisu pronašle u tradicionalnoj praksi meditacije ili joge.

Bitno je znati i da zvučna kupka nije isto što i muzikoterapija. Naime, zvučna kupka povezana je s praksom joge ili meditacije te joj je cilj povezati nas s našim tijelom i odmaknuti nas od nepotrebnih misli, a instrumenti koji se u ovom slučaju koriste proizvode duboke vibracije. Muzikoterapija je, s druge strane, terapija koja uključuje glazbu i provodi je terapeut. Ona se najčečešće koristi kao pomoć pri prevladavanju različitih teških emocija.

Pročitajte: Ova meditacija učinit će vas sretnijima i najbolja je za početnike

kupka zvukovima

Kako napraviti kupku zvukovima?

U svijetu, a osobito u SAD-u, zvučne kupke organiziraju se pod vodstvom stučne osobe, no ovu terapiju možete napraviti i sami, kod kuće. Na YouTubeu postoji pregršt videa čiji je cilj liječenje zvukom, a bitno je da odaberete onu kupku koja vam odgovara i koja u vama budi osjećaje smirenosti.

– Lezite na leđa i nađite udoban položaj (najčešće se koristi Savasana – asana iz joge).
– Fokusirajte se isključivo na zvukove koje čujete.
– Za početnike, savjet je da slušaju 15 minuta. Nakon pet dana, produžite za 15 minuta, pa nakon pet dana ponovno za 15 minuta… I tako dok ne stignete do sat vremena.
– Terapiju zvukom možete prakticirati svaki dan, a samo trajanje ovisi pojedincu i vremenu kojim raspolaže. Svakako ne može škoditi koliko god da se “kupate” zvukovima.

Imajte na umu da kupke zvukovima nisu zamjena za stručne, liječničke terapije i tretmane.

Pročitajte: 3 vježbe disanja koje smanjuju stres i tjeskobu

 

Tekst: Aleksandra Dudvarski za lepotaizdravlje.rs
Foto: JulyProkopiv/iStock via Getty Images Plus